LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

'Overheid weet al jaren van verdwijnen Vietnamese kinderen uit beschermde opvang'

Gisteren meldde Argos, het onderzoeksprogramma van de VPRO en Human, dat de overheid meer dan vijf jaar weet dat Vietnamese kinderen verdwijnen uit de beschermde opvang. Bij officiële instanties is in 2015 gemeld dat er signalen zijn van mensensmokkel en mensenhandel. Ze deden dit op basis van rapportages van locaties voor beschermde opvang Jade en Xonar.

In 2018 verklaarde toenmalig staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Harbers in de Tweede Kamer dat hij geen informatie heeft dat ‘een smokkelnetwerk betrokken is bij de verdwijning van minderjarige Aziatische migranten". Maar de Jade Zorggroep noemt het verdwijnen van deze jongeren al in 2015 ‘een trend.’

Aanwijzingen voor mensensmokkel
In één jaar verdwenen alle Vietnamese jongeren spoorloos uit de opvang, waarvan de locatie niet bekendgemaakt is. Jade rapporteerde afzonderlijke gevallen aan het COA. Medewerkers van Jade zagen duidelijke tekenen van mensenhandel, bijvoorbeeld bij vier meisjes die uit de opvang verdwenen. Ze hadden bruine koffers van hetzelfde merk bij zich, veel contant geld, telefoons zonder simkaart en twee meisjes hadden sexy lingerie in hun koffer. Ook verfden ze hun haren voor ze vertrokken.

In andere gevallen zagen medewerkers de mensensmokkelaars met hun auto's bij de opvang en zagen ze meisjes instappen. Een auto waarvan het kenteken kon worden genoteerd, bleek op twee locaties voor beschermde opvang te zijn geweest. Die constateerden op basis van camerabeelden dat er hulp van buitenaf was geweest, dat er 's nachts spullen door het raam naar binnen waren gebracht. Ook was te zien dat Vietnamese meisjes op blote voeten wegrenden van het terrein.

Begin deze maand is in Duitsland een netwerk van mensensmokkelaars opgerold. De politie denkt dat er zeker 160 Vietnamezen naar Duitsland zijn gesmokkeld. Volgens Europol werden ze vastgehouden en gedwongen onbetaald te werken om hun schuld aan de mensensmokkelaars af te betalen, 5000 tot 20.000 euro per persoon.

Uiterlijk deze week worden de uitkomsten bekend van onderzoek naar de verdwijningen waar de Tweede Kamer vorig jaar om had gevraagd, uitgevoerd door het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel. Ook komen binnenkort de resultaten van twee nieuwe onderzoeken. Die werden ingesteld omdat de vermoedens van mensenhandel en -smokkel sterk blijven. Deze onderzoeken hebben volgens het ministerie geen concreet bewijs opgeleverd voor betrokkenheid van een specifiek smokkelnetwerk.

Reactie van onze directeur-bestuurder Ina Hut op het verdwijnen van deze kinderen:
“Medewerkers van de beschermde opvang doen wat ze kunnen om deze minderjarigen te beschermen. Alle waardering voor hun inspanningen. Als deze minderjarigen echt weg willen, kan dat echter niet voorkomen worden.  Gezien de verhalen van de medewerkers uit de beschermde opvang kan ik bijna niet geloven dat er geen sprake is van mensenhandel of mensensmokkel. Maar we wachten de resultaten van de onderzoeken af.”

Lees het hele nieuwsbericht hier