KIM
Ik stond onder druk van bedreigingen en mijn gevoel van schaamte was groot KIM

‘Gevaar op online seksuele uitbuiting van kinderen lijkt toe te nemen door corona-maatregelen’

Met een recordaantal potentiële slachtoffers die thuisblijven en gebruik maken van onlinediensten, zijn cybercriminelen actiever dan ooit. Vooral ouderen en kinderen lopen risico om slachtoffer te worden. Europol volgt sinds het begin de impact van de COVID-19-pandemie op het landschap van cybercriminaliteit en heeft een bijgewerkte dreigingsanalyse gepubliceerd.

Uitvoerend directeur van Europol, Catherine De Bolle:
“Deze pandemie brengt de beste maar helaas ook het slechtste in de mensheid naar boven. Ik maak me grote zorgen over de opkomst van seksueel misbruik van kinderen online.”

Volgens Europol lijkt de activiteit rond de verspreiding van materiaal van seksuele uitbuiting van minderjarigen via internet toe te nemen:

  • Landen hebben gemeld dat het aantal pogingen om toegang te krijgen tot illegale websites met seksuele uitbuiting van minderjarigen is toegenomen.
  • Spanje meldde dat het aantal door het publiek ingediende klachten over online seksuele uitbuiting van minderjarigen aanzienlijk is gestegen
  • Geïsoleerde en 'verveelde' daders geven aan dat ze steeds meer geïnteresseerd zijn in beeldhandel. In sommige landen is het aantal volwassen delinquenten toegenomen dat probeert via sociale media contact met kinderen te leggen.

Vooruitzichten: 

  • Misbruikers/daders zullen waarschijnlijk proberen te profiteren van emotioneel kwetsbare, geïsoleerde kinderen door middel van seksuele dwang en afpersing.
  • Kinderen die zonder toezicht meer toegang tot internet krijgen, zullen in toenemende mate kans hebben om blootgesteld te worden aan daders/misbruikers. 

Ina Hut, directeur-bestuurder CoMensha: “Helaas wordt social media altijd al gebruikt om kinderen seksueel te exploiteren. Maar in deze crisis, nu kinderen veel meer online zijn, zijn zij nog eens extra kwetsbaar. Reden temeer om hier extra alert op te zijn en ze te beschermen.”