LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

“Zijn moeder werd seksueel uitgebuit. Wat heeft dit jongetje al gezien en gehoord in zijn leven?”

Naast het adviseren van de vele ketenpartners (waaronder opsporingsdiensten, opvanginstellingen en gemeenten) over de aanpak van mensenhandel, het voorlichten en trainen van professionals én het vergroten van het landelijk bewustzijn over mensenhandel in Nederland, zorgt CoMensha voor de eerste opvang van en hulpverlening aan slachtoffers. Opsporingsdiensten en andere instanties/professionals nemen contact op met onze helpdesk en onze collega’s zorgen ervoor dat het slachtoffer opgevangen wordt en/of de juist hulp ontvangt. Hopelijk kan er vanaf dat moment gewerkt worden aan herstel na soms jarenlange uitbuiting.

Collega Erin van de Weijer, consulent aanpak mensenhandel, bemenst gemiddeld twee dagen per week de helpdesk. Ze doet dit al vier jaar en heeft als doorgewinterde consulent inmiddels veel uiteenlopende, verdrietige en mensonterende verhalen gehoord. De verhalen van slachtoffers zijn altijd schrijnend, soms zijn er verhalen die haar extra raken.

Erin: “De laatste tijd komen er veel meldingen binnen over zwangere vrouwen of moeders met een of meerdere kinderen. Aangezien ik zelf 28 weken zwanger ben, zijn dit voorvallen die ik niet altijd makkelijk van me afschud.

Zo kwam er laatst een melding binnen vanuit de politie over een jonge moeder van een driejarig zoontje. De vrouw heeft al vanaf jonge leeftijd diverse psychische problemen en kampt met een verslaving. Ze was bevriend geraakt met een man die op het eerste gezicht aardig en betrouwbaar leek. Helaas dwong hij haar tot prostitutie. Ze had al een aantal seksafspraken gehad toen de politie haar op het spoor kwam.

Naast dat dit ik het verschrikkelijk vind voor deze vrouw, gaan mijn gedachten ook uit naar haar zoontje. Wat heeft hij allemaal al gezien, gehoord en meegemaakt in zijn korte leven? Ik wil mijn eigen kind nu en straks zoveel mogelijk beschermen tegen dit soort praktijken. Toch blijkt dat dit niet altijd makkelijk is en dat is confronterend. Hoe ik hiermee omga? Door veel met mijn collega’s te praten en het er ook thuis met mijn partner over te hebben.”

Als er een melding binnenkomt over een moeder die slachtoffer is geworden van een mensenhandelaar, dan neemt onze helpdesk onder meer contact op met een van de opvangcentra die speciaal zijn ingericht voor moeders en kinderen. Hier kunnen ze op adem komen en hebben de kinderen een veilige omgeving, waar zoveel wordt mogelijk gestreefd naar rust en regelmaat en het kind (weer) kind kan zijn.