JILL
Het belangrijkste is dat ik mijn vertrouwen weer terug krijg JILL

27 maart: FairWork en CoMensha spreken op congres over moderne slavernij in hospitality branche

The Academy of International Hospitality Research (AIHR), de hogere hotelopleiding te Leeuwarden, houdt op dinsdag 27 en woensdag 28 maart 2018 hun jaarlijkse conferentie te Leeuwarden. Dit keer is het thema 'Slavery and Liberation in hotels, restaurants and bars'. Onze collega Brian Varma spreekt op de eerste congresochtend samen met Eline Willemsen van FairWork. Zij gaan in op het werken met slachtoffers van mensenhandel.

De hotelsector heeft onze aandacht, juist door de grote verscheidenheid aan activiteiten die inherent zijn aan deze sector waarbij seksuele en overige arbeidsuitbuiting op de loer ligt. CoMensha vindt het erg belangrijk om het hotelwezen bewust te maken hoe zij mensenhandel kunnen voorkomen, hoe ze mensenhandel kunnen herkennen en waar ze dit moeten melden. Niet alleen vanwege seksuele uitbuiting binnen hotelprostitutie, maar ook vanwege arbeidsuitbuiting. Horecabreed spelen onderbetaling, zwart werk en overuren vaak een rol. Hotels werken veelal met malafide uitzendbureaus, besteden ze het wassen van wasgoed uit aan wasserettes waar zaken van uitbuiting bij zijn geconstateerd. Via de Was (Wet aanpak schijnconstructies) zijn hotels zelf verantwoordelijk voor eerlijk loon als opdrachtgever. Hier zijn ze zich vaak niet van bewust. CoMensha is daarom blij met het initiatief van AIHR om een speciale conferentie over moderne slavernij te houden.

Voor meer informatie over de conferentie zie het programma. De conferentie vindt plaats in de NHL Stenden University of Applied Sciences te Leeuwarden.