JILL
Het belangrijkste is dat ik mijn vertrouwen weer terug krijg JILL

3FM Serious Request: Heel Nederland praat over mensenhandel

 

Afgelopen week liepen Dj-duo’s Jorien en Mark, Frank en Eva en Sander en Herman van 3FM zich de blaren op de voeten om aandacht te vragen voor mensenhandel wereldwijd. Met de opbrengst ondersteunt het Rode Kruis slachtoffers van mensenhandel, met name in het buitenland. Ook traint het Rode Kruis docenten en hulpverleners in het buitenland en met de opbrengst van Serious Request gaan ze ook docenten in Nederland trainen in gedragsherkenning en gesprekstechnieken, die ze kunnen gebruiken in het contact met mogelijke slachtoffers. Een goede zaak, want ook in ons land zijn er nog veel te veel mensen die slachtoffer worden van mensenhandelaren en niet worden gesignaleerd. De schattingen lopen uiteen van 6.250 (Nationaal Rapporteur) tot 30.000 slachtoffers, ieder jaar opnieuw.

Wij zijn blij dat mensenhandel dankzij Serieus Request landelijk extra aandacht kreeg en ook wij droegen graag ons steentje bij.

Onze directeur-bestuurder Ina Hut was bij de aftrap van de Lifeline aanwezig in Goes. Ook de 30 portretten van onze fototentoonstelling Open je Ogen voor mensenhandel waren getuige van de start. Samen met de burgemeester van Goes Margo Mulder werd Ina op de radio geïnterviewd over mensenhandel in Nederland. Zij bracht vooral onder de aandacht dat mensenhandel ook in Nederland veel voorkomt, maar dat dit vaak niet wordt gezien: "Ieders inzet is nodig in de strijd tegen mensenhandel, Open je Ogen en herken de signalen. Het kan bij je om de hoek gebeuren!" Daarna liep ze samen met Margo Mulder, Marga Vermue (burgemeester Sluis) en Ingeborg van Dorst (Officier van Justitie) een stuk mee op de route.

Interview 3FM

Op donderdag liepen collega’s Marcus de Koning-Man, Helen de Jong en Charlot Spoorenberg van Bergen op Zoom naar Roosendaal. Zij deden dit samen met twee beleidsmedewerkers van de gemeente Tilburg en Roosendaal, collega’s in de strijd tegen mensenhandel! Ze haalden ruim 550 Euro op met hun sportieve wandeling. 

Bij de aanvang

Op donderdagavond sprak Brian Varma (manager CoMensha) in Amsterdam tijdens een lezing over mensenhandel van het Rode kruis regio Amsterdam-Amstelland. Hij benoemde daar o.a. een aantal knelpunten als het gaat over mensenhandel. Zo is de aangiftebereidheid onder slachtoffers om meerdere redenen heel laag. “Daarom is het herkennen en signaleren van mensenhandel zo belangrijk. De politie kan dan zonder aangifte een strafrechtelijk onderzoekt starten,” aldus Brian.

Op maandag verwelkomde Ina de indrukwekkende vloot van de Reddingsbrigade Nederland bij aankomst in Groningen. Tijdens de tiende editie van de ‘Serious Rescue,’ vertrokken  zaterdag in Veendam 35 vaartuigen van reddingsbrigades die zijn aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland. In totaal 320 lifeguards en lifesavers legden met 35 reddingsboten een enerverende route om geld in te zamelen voor Serious Request. 

De Oranje Lifeline van Reddingsbrigade Nederland besloeg drie dagen. Nadat de boten onder luid applaus aangemeerd waren, liep Ina met alle 320 lifeguards en lifesavers naar onze fototentoonstelling 'Open je Ogen voor mensenhandel', om daadwerkelijk stil te staan bij het centrale actiethema en bij de slachtoffers. 

Hier bracht ze ook de bijzondere actie van Sameena van der Mijden onder de aandacht, die een deel van de route niet gewoon wandelde, maar hardliep! Sameena heeft met haar actie bija 50.000 Euro opgehaald: fantasisch! 

Aankomst vloot

Save lifes

Ina was op Kerstavond ook aanwezig bij de finish van de 3FM-actie in Groningen. Zij sprak daar met wethouder Carine Bloemhoff, wethouder Inge Jongman, burgemeester Koen Schuiling, de adjunct directeur van het Rode Kruis Joke van Lonkhuijzen, wethouder Glimina Chakor en Jos Plas, bestuurslid Rode Kruis Groningen, De portretten van Open je Ogen staan ook weer hier. 

Op het stadhuis in Groningen

IMG-20191224-WA0039[2070]

Gefeliciteerd Serious Request en het Rode Kruis met de opbrengst van 1,4 miljoen Euro!