LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

5 november boekpresentatie 'Aminata, tussen Hoop en Vrees'

Aminata: haar lange mars door de Nederlandse vluchtelingenopvang

Zondag 5 november vindt in Ravenstein de boekpresentatie plaats van het boek Aminata. Tussen Hoop en Vrees, een roman over een Afrikaanse vluchtelinge op zoek naar bescherming in Nederland. Het boek zal door schrijfster Simone van de Wijdeven wordt uitgereikt aan Jan Terlouw, Andries van Agt, Gerd Leers en een Gladys Kyontungire, miss Uganda UK 2012 .

Je toekomst verliezen door te moeten vluchten van je geboortegrond is nog niets vergeleken met het verliezen van je waardigheid omdat je vluchtverhaal niet wordt geloofd. Aminata. Tussen Hoop en Vrees laat de paradoxen en irrationaliteit zien van het systeem waar elke vluchteling, die slachtoffer van mensenhandel is en in Nederland om bescherming en mededogen vraagt, doorheen moet. De door het oorlogsgeweld in Sierra Leone getraumatiseerde 19-jarige Aminata is slachtoffer van een mensenhandelaar. Op haar zoektocht naar officiële erkenning die volgt, maakt ze kennis met de vele gezichten van de Nederlandse vluchtelingenopvang. Het boek beschrijft de lange en moeizame mars die de jonge vrouw aflegt en gunt de lezer daarbij een blik in Aminata's psyche en karakter. Ondanks continue tegenslagen en de altijd bijtende angst voor uitzetting, slaagt zij er uiteindelijk in om haar zelfrespect te bewaren en haar identiteit te bevechten.

Aminata. Tussen hoop en vrees is het debuut van Simone van de Wijdeven (1966). Het is een fictief boek met realistische componenten, gebaseerd op de langjarige ervaring van de schrijfster als tolk bij duizenden gesprekken tussen vluchtelingen en vertegenwoordigers van het Nederlandse opvangsysteem. Het kost ‚ 18,95 exclusief BTW en verzendkosten en is vanaf 5 november verkrijgbaar via de site www.simonevandewijdeven.nl. Een euro per verkocht boek gaat naar de Afrikaanse vluchtelingen / slachtoffers mensenhandel .