LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

Al 25 zwangere asielzoeksters verdwenen uit AZC’s!

Op 2 februari ontvingen we via het EMM (Expertisecentrum Mensenhandel & Mensensmokkel) het zorgwekkende bericht over de verdwijning van zwangere West-Afrikaanse asielzoeksters uit AZC’s. 

Het EEM bericht:
Sinds november 2019 ontvangt het EMM via de COA signalen over het verdwijnen, MOB-(met onbekende bestemming) gaan van zwangere West-Afrikaanse asielzoeksters. De vrouwen komen naar Nederland en vragen hier asiel aan, waarna zij in de diverse AZC’s worden ondergebracht. In veel van de gevallen, blijken deze vrouwen (hoog)zwanger te zijn. Wat opvalt is dat deze vrouwen na korte tijd in Nederland te zijn, verdwijnen uit de opvanglocatie, nog voordat zij van hun kind bevallen zijn of hun asielprocedure is afgerond. Dit is niet logisch omdat zij hier immers legaal verblijven op grond van het vreemdelingenrecht, een verblijfadres hebben en toegang hebben tot alle medische zorg en kraamzorg die nodig is. Het is niet bekend waar deze vrouwen en hun (ongeboren) kind naar toe gaan, waar zij bevallen en wat er met de pasgeborene gebeurt. Het is niet ondenkbaar dat zowel de vrouwen als de pasgeboren kinderen slachtoffer zijn/worden van mensenhandelaren, illegale adoptie, voodoo rituelen etc. Het EMM maakt zich ernstig zorgen over het lot van zowel de vrouwen als de ongeboren/ pasgeboren baby’s.

Op dit moment heeft het EMM zicht op de verdwijning, MOB van 25 zwangere, West-Afrikaanse vrouwen. Het merendeel van deze vrouwen is afkomstig uit Nigeria, maar een enkeling komt uit Kameroen, Kongo en Oeganda. Deze vrouwen zijn met onbekende bestemming vertrokken in de periode november en december 2019.

Werd u al geconfronteerd met verdachte situaties rondom deze doelgroep? Dan vraagt het EMM om deze informatie of ervaringen te melden via de plaatselijke politie via 0900-8844.