JILL
Het belangrijkste is dat ik mijn vertrouwen weer terug krijg JILL

Brandpunt - Horeca uitbuiting in Nederland

Op dinsdagavond 6 december zond Brandpunt een reportage over uitbuiting in de Horeca uit.

Aan deze reportage hebben ook Ina Hut, directeur-bestuurder van CoMensha, en Peter Kavelaars, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en partner bij Deloitte, meegewerkt.

In deze reportage van Aart Zeeman en Myrthe Buitenhuis wordt Tiberiu Palade, een Roemeen die al twintig jaar in de horeca in Amsterdam werkt, gevolgd en geïnterviewd.
Uit deze rapportage blijkt dat het voor Horecaondernemingen gemakkelijk is om loon deels zwart uit te betalen veelal zonder (volledig) contract. De werknemers die zwart uitbetaald worden bouwen geen pensioen op en komen door het ontbreken van een volledig wit contract ook niet in aanmerking voor sociale zekerheden en bepaalde voorzieningen zoals de mogelijkheid tot het verkrijgen van een woning.

Peter Kavelaars schat dat door het niet afdragen van loon- en inkomstenbelasting dit de Nederlandse staat 275 miljoen Euro per jaar kost.
Ina Hut geeft aan dat er te weinig aandacht is voor dit probleem, en pleit voor meer aandacht en meer capaciteit bij opsporingsdiensten en hulpinstanties: "Je ziet dat dit vaak als incidenten wordt weggezet terwijl dit echt een structureel probleem is in Nederland waar aandacht voor moet komen en we met z'n allen heel alert op moeten zijn".

Naar aanleiding van deze rapportage heeft Vakbond CNV een meldpunt voor werknemers in de horeca geopend om misstanden te melden.
Lees hier het nieuwsbericht op het AD.
Klik hier voor de link naar het meldpunt van het CNV.

Bekijk hier de reportage bij Uitzending gemist.

Klik hier om naar de website van Brandpunt te gaan.

Hieronder een tweetal screenshots uit de reportage.

brandpunt 6 december 2016 uitzending uitbuiting in de horeca screenshot

Uitzending brandpunt 6 december 2016 Horeca Uitbuiting
 Klik hier om terug te gaan naar nieuwsbrief 2016-3