LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

Burgemeester Broertjes gaat de strijd aan tegen mensenhandel in Regio Gooi en Vechtstreek

Op de Europese Dag tegen Mensenhandel, vrijdag 18 oktober jl., startte de toer van onze fototentoonstelling Open je Ogen voor Mensenhandel in de gemeente Hilversum. De dertig portretten en verhalen staan tot eind januari 2020 telkens twee weken in respectievelijk Hilversum, Huizen, Weesp, Naarden, Laren en Blaricum. 

De tentoonstelling ‘Open je ogen voor mensenhandel’ op de Kerkbrink in Hilversum is op het plein geopend door burgemeester Pieter Broertjes, samen met Herman Bolhaar (Nationaal Rapporteur Mensenhandel), zorgcoördinator Heleen Driessen en ketenregisseur Raymond Venema van de Regio Gooi en Vechtstreek, ervaringsdeskundige Merel en onze directeur-bestuurder Ina Hut.

IMG_2396 IMG_2405

Uitdaging
Vooraf aan het openingsmoment was er een kort inhoudelijk programma in het Hilversum Museum onder begeleiding van moderator Marije Mansfeld van de Regio Gooi en Vechtstreek. Zo maakte het verhaal van Merel over haar ervaringen in de seksuele uitbuiting, veel indruk op de aanwezigen. Temeer omdat zij nu voor het eerst weer in de regio was waar de uitbuiting heeft plaatsgevonden.

"Ik neem de uitdaging aan om de strijd tegen mensenhandel aan te gaan in deze regio".  (Pieter Broertjes, burgemeester Hilversum)

 

IMG_2380
Ina Hut : "Mensenhandel is een haaldelict.
je moet er actief naar op zoek".

Haar woorden zetten extra kracht bij aan het feit dat het ontzettend belangrijk is om actief op onderzoek te gaan naar uitbuiting. "Mensenhandel vindt in het verborgene plaats: het is een haaldelict. De eerste bevindingen van de zorgcoördinator en ketenregisseur sinds hun aantreden april dit jaar heeft al 31(!) mogelijke slachtoffers opgeleverd", aldus onze directeur-bestuurder.

Mensenhandel als topprioriteit
Zij daagde dan ook burgemeester Pieter Broertjes uit om dé strijder tegen mensenhandel in de Regio Gooi en Vechtstreek te worden en zijn medeburgervaders te bewegen mensenhandel als topprioriteit te behandelen. Burgemeester Broertjes nam de uitdaging met beide handen aan en wil zich houden aan de afspraak op over 1 jaar met CoMensha te kijken wat er dan allemaal is bereikt. 

 

 

#OpenJeOgen
In de regiokrant Gooi en Eemlander werd aandacht besteed aan de opening. Ook lichtten zij een viertal verhalen uit de dertig portretten. De tentoonstelling geeft mensenhandel een gezicht en vertelt de echte verhalen. De fototentoonstelling #OpenJeOgen voor mensenhandel is in opdracht van CoMensha en in samenwerking met Stichting Open Mind tot stand gekomen en vastgelegd door fotograaf Ernst Coppejans, die deze opening er ook bij was en kort inging op zijn beweegredenen om de portretten te maken. 

IMG_2384
Marije Mansfeld spreekt fotograaf Ernst Coppejans over zijn passie en betrokkenheid bij de slachtoffers van mensenhandel. Rechts naast hem staat Mirjam Bekker van Stichting Open Mind. 

20191019 Heleen Driessen interview NHRadio over mensenhandel OpenJeOgen
De dag na de opening, besteedden zowel de Gooi en Eemlander als NH Radio aandacht aan de fototentoonstelling en (de aanpak van) mensenhandel. Zorgcoördinator Heleen Driessen van Regio Gooi en Vechtstreek werd geïnterviewd.

Luister hier het interview op de radio terug.