LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

Column Ina Hut: Het moderne kerstverhaal + Dank aan alle ketenpartners!

Dank!

Het is al weer bijna Kerst. We dompelen ons een paar dagen onder in bezinning, gezelligheid, heerlijk samenzijn met familie en vrienden, lekker eten. Maar waarom lukt het mij maar niet om in Kerststemming te komen?

Omdat op mijn netvlies een beeld gegrift staat, niet één, eigenlijk wel heel veel meer. Het laat mij niet los.

Die zwangere vrouw, in Nederland uitgebuit, maar vanwege de Dublinclaim uitgezet naar Italië. ‘Overgedragen’ aan Italië. En nu leeft ze daar op straat, hoogzwanger. Het moderne Kerstverhaal, niet welkom in de herberg, want die is vol en haar verhaal wordt niet geloofd. Voor haar en haar ongeboren kind er is geen plek, niet in Nederland en niet in Italië.

En die andere jonge vrouw, een Nederlandse vrouw. Een kind van haar pooier en een kind van een klant. En een schuld van ruim een ton. Hoe kom je dit te boven? Hoe zou zij de Kerstdagen doorbrengen, viert ze het eigenlijk wel?

En dat jochie, 15 jaar, dat werd gedwongen om als drugskoerier pakjes te vervoeren. Onderweg ‘overvallen’, de drugs is afgepakt. De schuld moet hij inlossen door seksuele diensten te verrichten bij mannen. Onwetende ouders. Hoe zou hij de kerstdagen doorbrengen?

Of die man uit Oost-Europa, die lange dagen moet maken in de horeca, samen met zijn vrouw. Ze leven met zo’n twintig arbeidsmigranten in een rijtjeswoning. De kinderen gaan niet naar school, zitten opgesloten, want ze mogen niet ontdekt worden. Geen beschikking over hun paspoort, onderbetaald en geïntimideerd. 

En die straatmuzikant, staat hij nu op de markt Kerstliederen ten gehore te brengen? Wordt hij gedwongen? Aan wie moet hij zijn inkomsten afstaan?

Ook in Nederland, anno 2019, anno 2020! Een zwaar onderschat probleem!

En daarom ben ik blij dat in de aanloop naar Kerst er door 3FM Serious Request 2019, The Lifeline, volop aandacht wordt gevraagd voor mensenhandel. En daarom zit ik op Kerstavond niet aan het Kerstdiner maar ben ik samen met heel veel betrokkenen in Groningen, om bij te dragen aan die fantastische actie. Omdat ik wil dat iedereen de ogen opent voor mensenhandel, ook voor mensenhandel in Nederland!

En daarom ben ik dankbaar voor al die vrijwilligers en professionals die zich volop inzetten voor de slachtoffers van mensenhandel, het gehele jaar door, zo ook tijdens de Kerstdagen. Al die mannen en vrouwen van de opsporingsdiensten, de mannen en vrouwen werkzaam in de opvang, de advocatuur en al die andere professionals en vrijwilligers. Dank dat jullie van betekenis zijn voor de slachtoffers van mensenhandel! Jullie maken het verschil!

Laten we samen deze wereld een beetje mooier maken! Ik wens jullie allen fijne Kerstdagen en voor het nieuwe jaar veel liefde, gezondheid en geluk!

Dit bericht is opgenomen in de nieuwsbrief van december 2019