KIM
Ik stond onder druk van bedreigingen en mijn gevoel van schaamte was groot KIM

CoMensha kijkt terug op zeer geslaagd Congres

STV | CoMensha bestaat dit jaar 30 jaar! Niet echt een reden om feest te vieren, want mensenhandel bestaat nog steeds. Op 22 september hebben wij tijdens het congres '30 jaar STV / CoMensha' uitgebreid bij dit feit stilgestaan. Samen met ketenpartners heeft CoMensha teruggekeken op de afgelopen 30 jaar strijd tegen mensenhandel. Wat is er de afgelopen jaren bereikt? Daarnaast blikten wij vooruit: welke uitdagingen en kansen liggen nog voor ons?

De bijzondere dag werd geopend met een indringende bijdrage van actrice Rachella Kingswijk. Diverse gastsprekers spraken vervolgens vanuit hun eigen professionele invalshoek over mensenhandel, STV (Stichting tegen Vrouwenhandel, de voorloper van CoMensha) en CoMensha. Bekijk hier een korte impressie van 5 minuten op YouTube.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden en de Minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, hebben het congres in de ochtend bijgewoond. De Prinses kreeg het eerste exemplaar van de speciale uitgave van de fotokrant met 30 portretten van slachtoffers van mensenhandel, aangeboden door een voormalig slachtoffer. Bekijk hier het fragment op YouTube.
De fotokrant, gerealiseerd door CoMensha in nauwe samenwerking met stichting Open Mind en een aantal opvangorganisaties, is onderdeel van de rondreizende tentoonstelling 'Open je Ogen'. De tentoonstelling toont dertig paar ogen en dertig verhalen van dertig dappere mensen, die het slachtoffer waren van mensenhandel. De mannen en vrouwen delen hun persoonlijke verhalen om meer aandacht te vragen voor mensenhandel. Op dit moment is de tentoonstelling tot 12 december te zien op de universiteitscampus te Tilburg.

Tijdens het congres is bovendien journalist Aldith Hunkar gepresenteerd als ambassadeur van CoMensha. De voormalig presentator en verslaggever bij o.a. de NOS (Jeugdjournaal, Journaal), zal zich in eerste instantie voor een periode van drie jaar verbinden aan de organisatie. Zij zal haar betrokkenheid inzetten om bewustwording rondom mensenhandel te helpen vergroten en aandacht voor slachtoffers van mensenhandel te vragen.

Een overzicht van alle presentaties, updates en een dagimpressie, vindt u hier.
 Klik hier om terug te gaan naar nieuwsbrief 2016-3