LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

Daders arbeidsuitbuiting moeten vaker en zwaarder veroordeeld worden

We ontvingen begin maart een hoopvol bericht van het Ministerie van SZW: een tuinder die een man uitbuitte en in eerste instantie vrijgesproken werd, is in hoger beroep alsnog veroordeeld. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor al die inspecteurs en rechercheurs die aan deze zaak hebben gewerkt, een belangrijke veroordeling.

De veroordeelde was werkgever van de uit Marokko afkomstige Tariq. Begin 2015 betaalde Tariq smokkelaars om hem naar Nederland te brengen. In een rubberbootje maakte hij de oversteek naar Spanje en van daaruit reisde hij door naar Nederland, waar hij in de kassen kwam te werken. Zijn baas deed hem een aanbod: huisvesting bij de kassen en een klein salaris, in ruil voor klusjes op en rond het terrein. Dit was een keurig biologisch bedrijf, deel van een telerscollectief dat onder meer leverde aan Albert Heijn. Vijftig tot tachtig uur per week bewaakte Tariq de kassen, hielp met laden en lossen en maakte de wc’s schoon. 

Om de grond vrij te maken van schimmels en bodemziekten gebruiken landbouwbedrijven vaak stoom. Tariq werkte er elke zaterdag mee. Stoom van meer dan 120 graden spuit vanuit buizen in de grond omhoog en wordt gevangen onder een strakgetrokken plastic zeil. Op een dag duwde Tariq met zijn voet op een luchtbel, waarop het (verouderde) zeil met een luide knal uit elkaar klapte. Hij viel tussen de flarden plastic en de stoom schroeide zijn huid. Tariq zakte weg in een coma en toen hij in het ziekenhuis wakker werd, herkende hij zichzelf niet. Brandwonden bedekten meer dan de helft van zijn lichaam. Hij kon niet meer lopen en kon simpelweg niet bevatten wat er was gebeurd.

Als het ongeluk niet was gebeurd, zou Tariqs uitbuiting waarschijnlijk nooit aan het licht zijn gekomen. Zelf zou hij nooit instanties hebben ingelicht. In het ziekenhuis kwam de baas nog langs om hem te waarschuwen: vertel ze maar niets, anders komen we in de problemen. Pas toen voor de derde keer rechercheurs van de Inspectie SZW aan Tariqs bed stonden, durfde hij een beetje te vertellen over zijn ervaringen.

Lees het hele verhaal van Tariq hier

Het hof veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 365 dagen, waarvan 250 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren, en een taakstraf van 180 uren, subsidiair 90 dagen hechtenis

Is die straf hoog genoeg? Wat ons betreft niet.

Officier van Justitie Warner ten Kate zei het laatst al:
“De strafmaat voor georganiseerde mensenhandel is van acht naar twaalf jaar gegaan en er is zelfs levenslang mogelijk als sprake is van een fatale afloop. Maar de straffen die rechters opleggen zijn juist lager geworden. Men vindt mensenhandel al snel een te zwaar verwijt. Maar zelfs als je als minderjarige maar één keer tot zoiets bent aangezet, is dat ontzettend schadelijk.”

Ina Hut, directeur-bestuurder van CoMensha:
“Dit is een mooi succesje, maar we zijn er nog lang niet! Uit onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel in 2019 blijkt dat er jaarlijks slechts 23 zaken van arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting voor de rechter worden gebracht en slechts in de helft van die zaken wordt ook echt iemand veroordeeld. Er moeten veel meer zaken van arbeidsuitbuiting voor de rechter worden gebracht en de straffen moeten fors hoger. Vaak hebben de uitbuiters eventuele boetes al ingecalculeerd in hun businessmodel. Uitbuiten van mensen moet stoppen, een hogere strafmaat helpt hierbij.”