LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

De Postcodeloterij aan het woord

De Postcode Loterij is de grootste goededoelenloterij van Nederland. Sinds 1989 werd er, dankzij 2,4 miljoen deelnemers, ruim 3,8 miljard euro geschonken aan 89 organisaties die zich inzetten voor de bescherming van mens en natuur.

In 2011 ontving CoMensha van de loterij een eenmalige bijdrage van van 0.5 miljoen voor het nieuwe registratiesysteem, waarmee zij de slachtoffers van mensenhandel beter kunnen registreren, volgen en begeleiden. Met deze bijdrage is ook een nieuwe website gerealiseerd waarbij het slachtoffer beter in beeld gebracht wordt en waar de gegevens over aard en omvang van mensenhandel uit het nieuwe registratiesysteem beter getoond kunnen worden. De verschillende organisaties die bij de opvang en begeleiding van slachtoffers van mensenhandel betrokken zijn werken met verschillende systemen. Veel van de informatie over de slachtoffers die van belang is voor het beter begeleiden en opvangen van deze mensen is niet op een centrale plek aanwezig. CoMensha wilde een cliëntvolgsysteem ontwikkelen dat alle verzamelde informatie geordend kon registreren en gebruiken voor analyses en rapportages. Hiermee wordt het ook mogelijk om de problematiek van mensenhandel beter zichtbaar te maken. Het cliëntvolgsysteem is ook nodig om de coördinatie van opvang en begeleiding van de slachtoffers van mensenhandel beter te kunnen uitvoeren.

Volgens Esther-Gilah Schneider, relatiebeheerder Goede Doelen, sluit dit project goed aan bij de missie van de loterij. Esther-Gilah Schneider: "De Postcode Loterij steunt organisaties die werken aan een rechtvaardige wereld en wij hebben de afgelopen jaren diverse organisaties op het terrein van de aanpak mensenhandel gefinancierd. Dit project sluit hier goed bij aan en daarom hebben wij graag bijgedragen aan de realisatie van dit nieuwe systeem. Wij hopen van harte dat met dit project de slachtoffers nog beter kunnen worden geholpen."

We kennen in Nederland een uniek loterijsysteem waarbij mensen kans maken op prijzen en tegelijkertijd goede doelen steunen. Eén op de drie Nederlandse huishoudens speelt mee met de Postcode Loterij. Van elk verkocht lot doneert de loterij de helft aan een goed doel. Wie een lot koopt maakt niet alleen kans op mooie prijzen, maar draagt daarmee ook bij aan een betere wereld. Jaarlijks brengen wij honderden miljoenen bij elkaar voor goede doelen.
Op dit moment ligt er een nieuwe kansspelwet bij het kabinet die het bestaande loterijenlandschap drastisch zal veranderen. Veel nieuwe en internationale spelers kunnen de markt betreden met als gevolg dat de waardevolle bijdrage die de Postcode Loterij levert aan de Nederlandse samenleving in gevaar dreigt te komen. De nieuwe kansspelwet is op dit moment nog in conceptfase. De Postcode Loterij hoopt dat de wet wordt aangepast zodat veel goede doelen organisaties kunnen blijven rekenen op de steun van de Postcode Loterij. CoMensha ondersteunt dit van harte.