JILL
Het belangrijkste is dat ik mijn vertrouwen weer terug krijg JILL

Denemarken stopt slachtoffers mensenhandel in ‘gevangenis’

Uitgeprocedeerde asielzoekers worden in Denemarken achter de tralies gezet in immigratiecentrum Ellebæk. De meeste van hen hebben nooit een misdaad begaan, maar worden toch op een plek vastgehouden waar de vrouwen slechts 30 minuten per dag naar buiten mogen, waar mobiele telefoons worden afgepakt en suïcidale mannen twee weken naakt in een observatiecel worden gestopt. De omstandigheden zijn zo slecht dat het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT) Ellebæk nu heeft gekenmerkt als een van de slechtste plaatsen in de EU.

Slachtoffers van mensenhandel

De gevangenen in Ellebæk worden dus slechter behandeld dan veroordeelde criminelen, maar onder hen zijn ook slachtoffers van ernstige criminaliteit: mensenhandel. Deze slachtoffers zitten daar, hoewel internationale verdragen Denemarken verplichten om hen te beschermen - het VN-Verdrag onder het zogenaamde Palermo Protocol, het Verdrag van de Raad van Europa, de EU-richtlijn mensenhandel, de IAO-verdragen en de VN-vrouwen- en kinderverdragen. Toch zitten ze gevangen omdat ze geen verblijfs- en werkvergunning in Denemarken hebben.

Recht op amnestie

Erkende slachtoffers van mensenhandel mogen niet worden vastgehouden. Ze hebben recht op amnestie (aanklacht of verval van straf) voor minder ernstige misdaad of overtreding van buitenlands recht als hun misdrijf verband houdt met mensenhandel. Ze mogen ook niet onmiddellijk het land uit worden gestuurd, maar moeten een periode van bezinning en hulp worden geboden bij de voorbereiding op een terugreis.

Grace

Grace vluchtte van Nigeria naar Italië. Degenen die haar reis hadden georganiseerd vroegen bij aankomst 50.000 Euro en dwongen haar in de prostitutie te werken. Na jaren van uitbuiting, mishandeling, een ongewenste zwangerschap en abortus, werd ze uiteindelijk zonder verblijfspapieren opgepakt in Denemarken. Grace werd zes maanden vastgehouden in Ellebæk. Ter vergelijking: een eerstegraads geval van ernstig geweld krijgt doorgaans drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Uiteindelijk heeft een medewerker van Hope Now, een Deense collega-organisatie van CoMensha, haar vrij gekregen.

La Strada

Onze focus ligt op mensenhandel in Nederland, maar we hebben nauwe samenwerkingscontacten op internationaal niveau. Zo zijn wij oprichter en lid van het La Strada International NGO Platform. Hope Now is onze Deense partner bij La Strada. Wij houden de ontwikkelingen in Denemarken nauwlettend in de gaten en zullen waar nodig steun en advies verlenen. 

 

Gevangenis