RAHUL
Doodsbang was ik, want ik was inmiddels illegaal en ik had geen idee van mijn rechten RAHUL

Een vluchteling die helpt in huis? Zorgen om uitbuiting bij vluchtelingenopvang door particulieren

Honderden Oekraïense vluchtelingen vonden de afgelopen weken onderdak bij particulieren thuis, zonder dat het gastgezin vooraf gescreend werd. Hulporganisaties vinden dat onveilig en maken zich grote zorgen om mensenhandel en uitbuiting.

“We zien verschillende voortekenen van mensenhandel en uitbuiting rond de vluchtelingenstroom”, zegt Ina Hut, directeur van CoMensha, coördinatiecentrum tegen mensenhandel. “Dat wil zeggen: een verhoogde vraag naar Oekraïense vrouwen op pornosites, vage advertenties voor werk en onderdak, en mensen die vluchtelingen op het station opwachten.”

CoMensha benadrukt dat de opvang van vluchtelingen bij particulieren extra risico’s met zich meebrengt. De afgelopen weken stelden veel Nederlanders hun huis open voor gevluchte Oekraïners. Via de officiële route moet je als gastgezin eerst een Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen en een gesprek voeren met vluchtelingenorganisatie Takecarebnb. Omdat dit proces een aantal weken kan duren, heeft de organisatie nog geen vluchtelingen bij gastgezinnen ondergebracht. “We kunnen niet sneller, want we willen niet dat er ongelukken gebeuren”, zeg Robert Zaal, woordvoerder van Takecarebnb.

Ondertussen vinden vluchtelingen zelf onderdak via Facebook en websites als ‘Shelter4Ukraine’ of ‘Host4Ukraine’. Ze komen dan bij mensen terecht die niet gescreend zijn.

Daar schuilt gevaar in, zegt Babiche Routledge van UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. “Burgerinitiatieven zijn mooi, maar er zijn mensen die er misbruik van maken. De gevluchte Oekraïners zijn voornamelijk vrouwen en kinderen, hoe meer ze bij particulieren zonder registratie worden opgevangen, hoe groter het risico wordt.”

Lees het volledige artikel op de website van Trouw.