LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

Expertmeeting geringste aanwijzing bij arbeidsuitbuiting

Op maandag 29 mei 2017 was er een expertmeeting inzake de toepassing van de geringste aanwijzing en de grenslijn tussen slecht werkgeverschap en arbeidsuitbuiting.

De bijeenkomst werd georganiseerd door CoMensha, in samenwerking met het Landelijk Parket en FairWork. Deelnemers waren afkomstig vanuit de hulpverlening, het OM, de politie, ISZW, IND, BNRM, Universiteit van Tilburg, Ministerie van V&J, Ministerie van SZW en de advocatuur. Het doel van de bijeenkomst was om samen van gedachten te wisselen en tot nieuwe inzichten te komen over factoren en indicatoren die meespelen bij het bepalen van de geringste aanwijzing en bij het onderscheiden van slecht werkgeverschap en arbeidsuitbuiting.

Dagvoorzitter was Ina Hut, directeur van CoMensha. Plenaire sprekers waren de Nationaal Rapporteur, Conny Rijken, Warner ten Kate (OvJ, Landelijk Parket), Hans Pieters (senior advocaat-generaal in Arnhem en Leeuwarden en Nadine Vaes (ŽHoofd Recherche, Inspectie SZW). Daarnaast gingen deelnemers tweemaal in kleine groepen uiteen om nader te discussiëren over casuïstiek. Enkele highlights van de bijeenkomst: de Nationaal Rapporteur zal in het EU-netwerk van nationale rapporteurs de problematiek van de geringste aanwijzing en slecht werkgeverschap agenderen op Europees niveau. Het hebben van voldoende indicatoren voor mensenhandel/opsporingsindicatie is wat anders dan de geringste aanwijzing en moet niet als een en hetzelfde worden gezien. In de praktijk gebeurt dit wel en kan dit nadelig uitpakken voor mogelijke slachtoffers mensenhandel. De bijeenkomst werd als zeer positief geëvalueerd door de deelnemers. De bedoeling is om einde van het jaar een vervolg te organiseren.
 Klik hier om terug te gaan naar nieuwsbrief 2017-2