JILL
Het belangrijkste is dat ik mijn vertrouwen weer terug krijg JILL

Geef opsporingsdiensten waaronder inspectie SZW beschermingsmiddelen!

Er komen nog steeds meldingen binnen van arbeidsmigranten wiens werkgever zich niet aan de maatregelen rond het corona-virus houdt. Mensen werken te dicht op elkaar, moeten doorwerken terwijl ze ziek zijn of worden weggestuurd zonder salaris. 

Dat meldt het actualiteitenprogramma Nieuwsuur, dat hier vanavond aandacht aan besteedt in hun uitzending. 

Doordat opsporingsdiensten en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid geen toegang hebben tot de benodigde beschermingsmiddelen tegen het coronavirus, kunnen inspecteurs er niet veilig op uit om meldingen over misstanden en arbeidsuitbuiting te onderzoeken. Meldingen worden telefonisch besproken met de betroffen werkgevers, in de hoop dat de situatie dan verbetert. 

Nieuwsuur sprak onder andere met de 28-jarige Poolse Paulina. Zij werkte zeven weken bij een uitzendbureau in het Westland om geld te verdienen voor haar drie kinderen in Polen. Ze maakte spiesjes van kippen- en varkensvlees. Maar toen ze koorts kreeg en begon te hoesten, werd ze niet ziekgemeld. Ze kreeg geen salaris meer en moest haar huis uit, tenzij ze als chauffeur ging werken om arbeidsmigranten in busjes te vervoeren. Begin april nam ze ontslag.

Poolse arbeidsmigranten klagen ook over de werkplek, waar het soms onmogelijk is om anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren.

Vanavond bij Nieuwsuur meer over dit probleem en een reactie van FNV-bestuurder John Klijn.

Ina Hut, directeur-bestuurder van CoMensha: "Het is dringend noodzakelijk dat de opsporingsdiensten snel beschikken over voldoende beschermingsmiddelen, zodat zij hun opsporingstaak weer voldoende kunnen uitoefenen. We zien bij ons een dramatische afname van meldingen van slachtoffers van mensenhandel door de opsporingsdiensten. Slachtoffers raken uit beeld en de risico’s voor hen nemen toe! Dit mag niet gebeuren."