JILL
Het belangrijkste is dat ik mijn vertrouwen weer terug krijg JILL

Ina Hut: ‘’Minder opsporingscapaciteit voor aanpak mensenhandel en meer kwetsbare mensen leiden tot meer mensenhandel”

De extra hulp die de Amsterdamse politie moet leveren voor de screening van asielzoekers bij aanmeldcentra in Ter Apel en Budel, loopt tegen een grens aan. Dit schrijft het hoofd van de Amsterdamse politie, Frank Pauw in een brief aan politie, burgemeester en OM in de regio.

Pauw schrijft dat het aantal mensen dat op dit moment asiel aanvraagt leidt tot een humanitaire crisis en “een enorme personele opgave in de totale asielketen”. Omdat niet iedereen opgevangen kan worden in Ter Apel, worden asielzoekers verplaatst naar noodopvanglocaties. In die noodopvang zitten nu ruim 1800 mensen, van wie niet bekend is wie ze zijn.

De politie Amsterdam moet voor de screening tien procent van de beschikbare capaciteit bij de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) afstaan. Dat gaat ten koste van de aanpak van mensenhandel, schrijft Pauw. 

Volgens Ina Hut, directeur-bestuurder van CoMensha is dat heel zorgelijk en zij steunt dan ook de oproep van Frank Pauw. “De capaciteit voor de aanpak mensenhandel was al onvoldoende. Als er nu niet snel oplossingen komen om de capaciteitsproblemen bij de opsporingsdiensten op te lossen, lopen we het risico dat mensenhandel-rechercheurs de werkdruk niet meer aankunnen of bij de opsporingsdiensten weglopen. Daardoor wordt het steeds moeilijker om mensenhandel aan te pakken en gaan daders vrijuit en blijven slachtoffers in een uitbuitingssituatie zitten en krijgen geen hulp. Dat is echt problematisch.” 

Hut waarschuwt dat de volgende crisis in zicht is: “De kwetsbaarheid van mensen, Nederlanders én asielzoekers, neemt verder toe. Steeds meer mensen kunnen hun rekeningen niet meer betalen of hebben geen dak boven hun hoofd. Ze zien geen perspectief en zijn kwetsbaar. Mensenhandelaren maken misbruik van deze omstandigheden om slachtoffers uit te buiten. Minder opsporingscapaciteit, meer mensen kwetsbaar, die twee factoren samen leiden gegarandeerd tot meer mensenhandel. Er moet nu iets gebeuren!

Lees hier het artikel op EenVandaag

Radio 1 sprak met Ina Hut, directeur-bestuurder van CoMensha. Het volledige fragment volgt later.