LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

Initiatiefwet strafbaarstelling misbruik prostituees die slachtoffer zijn van mensenhandel met grote meerderheid aangenomen door Eerste Kamer

‘Ze was verliefd geworden op een man die haar uiteindelijk dwong seks te hebben met anderen voor geld. Ze kreeg een kamernummer te horen en liep keer op keer schaars gekleed voorbij de receptie naar de klant die haar had geboekt, zonder te weten wat ze met haar zouden doen. “Sommigen boden me eerst een drankje aan, sommige mannen besprongen me meteen.”

Dit is het verhaal van Sameena, die net achttien was toen ze slachtoffer werd van een pooier. Een van de vele meisjes en vrouwen, jongens en mannen, die dagelijks seksueel worden uitgebuit in Nederland. 

Klanten gaan eigenlijk altijd vrijuit, ook als het meisje erg jong leek of huilde. Daar komt verandering in. De Eerste Kamer heeft namelijk (met 66 stemmen voor en 9 tegeneen wetsvoorstel aangenomen waardoor klanten van prostituees strafbaar gesteld kunnen worden als zij redelijkerwijs konden vermoeden dat er sprake was van mensenhandel. 

Dit initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Segers (ChristenUnie), Kuiken (PvdA), Van Nispen (SP) en Kuik (CDA) regelt in het Wetboek van Strafrecht (Sr) de strafbaarstelling van degene die seksuele handelingen verricht met een prostitu(é)e, terwijl hij of zij weet of redelijkerwijs moet kan vermoeden dat de prostitu(é)e, daartoe is gedwongen of bewogen, en daarmee slachtoffer is van mensenhandel. Hiermee willen de initiatiefnemers de strijd aangaan tegen gedwongen prostitutie en mensenhandel.

Met dit wetsvoorstel kunnen klanten van prostituees waarbij het vermoeden bestaat dat er sprake is van mensenhandel een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar of een geldboete van de vierde categorie krijgen.

Reactie van onze directeur-bestuurder Ina Hut: ‘Jaarlijks zijn er in Nederland circa duizend geregistreerde slachtoffers van seksuele uitbuiting, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. De strafbaarstelling van klanten die kunnen vermoeden dat iemand uitgebuit wordt, is een belangrijke stap in de aanpak van mensenhandel. Wij zijn erg blij met deze nieuwe wetgeving. Ook kijken wij uit naar de plenaire behandeling van het wetsvoorstel regulering sekswerk door de nieuwe Tweede Kamer.’