KIM
Ze hebben zich allemaal op afschuwelijke wijze aan mij vergrepen KIM

Interview met Ina Hut in het Parool over arbeidsuitbuiting in Amsterdam

copyright @hetparool

 

Mensenhandel? Hier? ‘Het gebeurt bij je in de buurt, zonder dat je het ziet’

Saravana Bhavan moest de deuren sluiten wegens arbeidsuitbuiting, maakte Het Parool zaterdag bekend. Ina Hut van CoMensha, landelijk Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel: ‘Houd meer toezicht, handhaaf en pas het wetsartikel aan om mensenhandel tegen te gaan.’

David Hielkema10 november 2020

Nee, ze schrok niet toen ze las over de arbeidsuitbuiting bij het Indiase restaurant Saravana Bhavan. Het zijn zaken waar Ina Hut dagelijks mee te maken heeft als directeur-bestuurder van CoMensha, het onafhankelijke expertise- en coördinatiecentrum tegen mensenhandel.

Saravana Bhavan ging vorig jaar november dicht na onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De chefs van het restaurant moesten 75 uur per week werken, hun paspoorten en bankpassen werden afgenomen, ze kregen maandelijks 700 euro in cash uitbetaald en voelden zich bedreigd door de eigenaren van de keten. Ook kwamen ze onder valse voorwendselen naar Nederland.

Met mensenhandel wordt het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon bedoeld, waarbij dwang wordt gebruikt met de bedoeling die persoon uit te buiten. De nationaal rapporteur schatte een paar jaar geleden in dat er jaarlijks tussen de 5000 en 7500 slachtoffers zijn. “Unieke slachtoffers,” benadrukt Hut. Sommige organisaties schatten dat aantal zelfs op 30.000.

Misschien wel 30.000 slachtoffers, terwijl er weinig over wordt gesproken. Hoe kan dat?
“Mensenhandel en arbeidsuitbuiting spelen zich vaak heel onzichtbaar af en dat is ook precies het probleem. Zonder dat je het ziet of doorhebt, gebeurt het bij je in de buurt. Veel mensen geloven ook niet dat hier mensenhandel plaatsvindt.”

Lees verder bij Het Parool

Schermafbeelding 2020-12-15 om 21.39.16