JILL
Het belangrijkste is dat ik mijn vertrouwen weer terug krijg JILL

Klanten minderjarige prostituees

Sluit je ogen niet: commerciële seks met een kind is altijd strafbaar!

In strafzaken waarin sprake is van gedwongen jeugdprostitutie komt het steeds vaker voor dat niet alleen de mensenhandelaar - bijvoorbeeld een loverboy - wordt bestraft, maar ook de klanten van de minderjarige prostituee.

In de spraakmakende Valkenburgse zedenzaak worden tientallen klanten van het minderjarige slachtoffer strafrechtelijk vervolgd. Hen wordt verweten ontucht te hebben gepleegd met een 16-jarige prostituee. Hun verweer? Zij wisten niet dat het meisje minderjarig was. Maar voor de strafbaarheid van deze klanten doet dit niet ter zake. Zo oordeelde ook de rechtbank Limburg.

Seks met een kind tegen betaling is vanwege de minderjarige leeftijd per definitie strafbaar. Ook als het slachtoffer het zelf wilde of leek te willen, en dus ook als de prostituant dacht dat hij betaalde voor seks met een volwassene.

Een duidelijke waarschuwing aan (potentiële) bezoekers van prostituees: de verantwoordelijkheid ligt volledig bij jezelf. Vraag altijd naar een legitimatie om de leeftijd te controleren. Op deze manier beschermt de klant zichzelf tegen een strafrechtelijke veroordeling en alle bijkomende gevolgen én hij helpt mee in de bescherming van de seksuele integriteit van kinderen.

Daarnaast kan iedereen meehelpen in de strijd tegen illegale prostitutie door vermoedens van misstanden te melden. Het vermoeden dat een minderjarige tegen betaling seks heeft kan gemeld worden bij de politie of Meld Misdaad Anoniem (0800 “ 7000).

Klik hier om terug te gaan naar de nieuwsbrief van november 2015.