RAHUL
Doodsbang was ik, want ik was inmiddels illegaal en ik had geen idee van mijn rechten RAHUL

Minister Weerwind voor Rechtsbescherming wil interlandelijke adoptie weer toestaan

Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet de adoptie van kinderen uit het buitenland naar Nederland weer wil toestaan. Organisaties en experts die zich inzetten voor de rechten van kinderen en voor slachtoffers van mensenhandel waaronder CoMensha vinden dat een zeer teleurstellend besluit

De organisaties en experts schreven eerder in een brief aan minister Weerwind dat ze geen mogelijkheid zien voor een interlandelijk adoptiesysteem waarin de rechten van kind volledig zijn gewaarborgd. Dat is in lijn met de vernietigende uitkomsten van het onderzoek door de commissie Joustra: de commissie geeft aan ernstige twijfels te hebben of het mogelijk is een realistisch publiekrechtelijk systeem te ontwerpen waarin de geconstateerde misstanden niet meer voorkomen. In 2016 trok de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) reeds eenzelfde conclusie.

Definitieve stopzetting van interlandelijke adopties

Ieder kind dat slachtoffer wordt van misstanden of anderszins lijdt onder interlandelijke adoptie, is er één te veel. Een definitieve stopzetting van interlandelijke adopties in Nederland is volgens de organisaties en experts de enige juiste beslissing: alleen een permanente stop kan kinderen en hun geboorteouders blijvend beschermen tegen het risico op misstanden en de ontwikkeling van alternatieve vormen van zorg in landen van herkomst stimuleren. 

NOS journaal

In het NOS journaal van vrijdag 8 april jl. legde Ina Hut, directeur-bestuurder van CoMensha, uit waarom het een slecht idee is dat de Nederlandse overheid de leiding wil nemen in interlandelijke adoptiezaken. Bekijk het fragment hier (v.a. minuut 16).