LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

Ministerie van Justitie & Veiligheid lanceert campagne: 'Niet alles is wat het lijkt'

Ministerie van Justitie en Veiligheid lanceert campagne: 'Niet alles is wat het lijkt'

Vanaf 1 januari 2022 zijn klanten strafbaar wanneer zij een seksuele dienst afnemen bij sekswerkers van wie zij weten of vermoeden dat er sprake is van dwang, uitbuiting of mensenhandel. Om klanten te informeren start vandaag de campagne ‘Niet alles is wat het lijkt’. 

Sekswerk is een legaal beroep in Nederland. Helaas zijn er echter ook vrouwen en mannen – soms minderjarigen – die dit werk gedwongen doen. Ook de klant heeft hier een verantwoordelijkheid. Enerzijds kunnen zij een belangrijke rol spelen bij het in stand houden van de uitbuitingssituatie en anderzijds kunnen klanten juist een rol spelen bij het doorbreken van de situatie, bijvoorbeeld door melding te doen van een verdachte omstandigheden.

Vanaf 1 januari 2022 zijn klanten strafbaar als ze een seksuele dienst afnemen van een sekswerker waarvan ze weten of ernstige reden hebben te vermoeden dat er sprake is van dwang, uitbuiting of mensenhandel. Dit staat in de wet tot strafbaarstelling als klant van een sekswerker die slachtoffer is van mensenhandel. In het dat geval kunnen klanten een gevangenisstraf krijgen van maximaal 4 jaar of een geldboete van de vierde categorie. Als de sekswerker jonger is dan 18 jaar, kan de klant een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar krijgen. Seks met iemand die jonger is dan 16 jaar was voor 1 januari 2022 al strafbaar. Betaalde seks met personen jonger dan 18 jaar ook.

Signalen van mogelijke mensenhandel bij sekswerkers:

  • De sekswerker heeft blauwe plekken, of andere sporen van mishandeling.

  • De sekswerker is bang, heeft eigenlijk geen zin, of is verdrietig.

  • U vermoedt dat de sekswerker onder dwang werkt of onder druk van geweld.

  • De sekswerker biedt zijn of haar seksuele diensten aan op een afgelegen plek (bijv. een industrieterrein of garagebox).

Klanten die de verdachte situatie direct melden en rechtsomkeer maken, zijn niet strafbaar. Kijk voor meer informatie over de strafbaarstelling op www.veiligerafspreken.nl

Lees hier de eerdere reactie van CoMensha op de Wet strafbaarstelling misbruik prostitué(e)s die slachtoffer zijn van mensenhandel.