LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

Nederland stuurt slachtoffers mensenhandel terug naar Italië ondanks risico op herhaalde uitbuiting

Vanwege vermoedens van valse aangiftes veranderde Ankie Broekers-Knol, de voormalige staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, in 2019 de tijdelijke verblijfsvergunning voor slachtoffers van mensenhandel. Haar bewering volgde na een artikel van het NRC, die in 2019 schreven dat het aantal Dublinclaimanten dat aangifte van mensenhandel doet sterk groeit. Destijds riep Ina H.R. Hut, directeur-bestuurder van CoMensha, dringend op om een pas op de plaats te maken. Zij waarschuwde dat er geen bewijzen zijn dat asielzoekers op grote schaal misbruik maken van de Verblijfsregeling.

Verder onderzoek werd verzocht, maar het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum) reageerde dat het niet mogelijk was dit onderzoek uit te voeren, vanwege de privacyregels. Desalniettemin voerde Broekers-Knol de nieuwe maatregelen uit vanaf de zomer van 2019.

Uit onderzoek van Lost in Europe blijkt nu dat de aanpassing van de tijdelijke verblijfsvergunning voor slachtoffers van mensenhandel ongefundeerd is. De journalisten spraken voor het onderzoek met verschillende ketenpartners in de aanpak van mensenhandel waaronder CoMensha. Volgens juridische experts overtreedt Nederland met de aanpassing zelfs Europese wetgeving. Lees het artikel hier.

Ina H.R. Hut roept op om slachtoffers van mensenhandel beter te beschermen. ‘Het is ronduit beschamend dat slachtoffers van mensenhandel worden teruggestuurd naar het land waar ze zijn uitgebuit. Daar lopen ze kans om opnieuw slachtoffer te worden van dezelfde mensenhandelaren. Bovendien is het Nederlandse beleid in strijd met EU-wetgeving. Dit kan en mag niet gebeuren. CoMensha zal er bij de huidige staatssecretaris op aandringen de aanpassing terug te draaien.’

Lees ook de SOM en ZoCo brief aan de Tweede Kamer over de invoering tijdelijke werkwijze Dublin-overdrachten.