LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

#OpenJeOgen geopend te Alphen aan den Rijn

Met het doorknippen van een lint opende burgemeester Liesbeth Spies, samen met directeur-bestuurder Ina Hut van CoMensha, directeur Maria Scali van SHOP Den Haag en Anita Bakker van de regionale eenheid Den Haag (AVIM), op woensdag 28 november jl. officieel de fototentoonstelling 'Open je ogen voor mensenhandel' van CoMensha.

vlnr op de foto: Maria Scali (SHOP Den Haag), Anita Bakker (AVIM/regionale eenheid Den Haag), burgemeester Liesbeth Spies en Ina (H.R) Hut van CoMensha.

Aansluitend vond een minisymposium plaats waarin voornoemden ingingen op de aanpak van mensenhandel, waarbij naast gemeenteambtenaren ook medewerkers van de politie, opvanginstellingen en wijkteams aanwezig waren.

Alphen aan den Rijn is de 26e gemeente in Nederland die de fototentoonstelling inzet om aandacht te genereren voor mensenhandel, één van de ernstigste en meest complexe vormen van ondermijnende criminaliteit. Burgemeester Spies benadrukte op het minisymposium nogmaals het belang van het herkennen van signalen van mensenhandel. In en om haar gemeente hebben ze te maken gehad met arbeidsuitbuiting in de horeca en in de telerswereld, maar ook mensenhandelaren die jonge meisjes de prostitutie in hebben gedwongen.

Ina Hut, directeur-bestuurder van CoMensha, zoemde in op een paar verhalen van de geportretteerde slachtoffers, waardoor naar voren komt dat mensenhandel 'dichterbij is dan je denkt'. Met betrekking tot de geschatte cijfers van de Nationaal Rapporteur - 6.250 (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel - kan worden gezegd dat bij mensen van Nederlandse afkomst 37 op de 100.000 inwoners slachtoffer van mensenhandel wordt. Andere schattingen zijn nog hoger. Hut is dan ook blij met de aandacht die de gemeente Alphen aan den Rijn aan mensenhandel geeft, onder andere middels trainingen aan loketambtenaren om signalen van mensenhandel te herkennen. Ze gaf de gemeenten als advies een aantal vervolgstappen mee:Nicole Harms van SHOP Den Haag is zorgcoördinator in de regio Hollands Midden waar Alphen aan den Rijn onder valt. Zij ging in op haar werk als zorgcoördinator. Wat zij doet als er signalen zijn van mensenhandel, hoe zij zorg en opvang voor (mogelijke) slachtoffers regelt in samenwerking met het Leger des Heils, hoe zij schakelt met alle betrokken partijen en hoe zij ook kan adviseren bij vermoedens van mensenhandel.


Nicole Harms van SHOP Den Haag vertelt wat haar werk als zorgcoördinator inhoudt.

Als laatste betrok Anita Bakker van het AVIM bij de regionale eenheid Den Haag de aanwezigen actief bij het onderwerp mensenhandel versus mensensmokkel en benadrukte hoe belangrijk het is om signalen te herkennen. Ze sloot af met een mooi voorbeeld van hoe een rapper uit Alphen aan den Rijn heeft kunnen voorkomen dat een goede vriendin van hem in de gedwongen prostitutie terecht kwam.

 

 


 


Ook signalen van mensenhandel herkennen? Zie onze pagina Herken de signalen hierover.
Acute hulp nodig? Bel 112. Bij vermoedens van mensenhandel, bel de politie (0900) 88 44 of Meld Misdaad Anoniem: (0800) 70 00 of neem contact op met één van de zorgcoördinatoren of CoMensha.

Kijk voor meer informatie over het werk van een zorgcoördinator ook eens bij onze blogs #5 en #6.

Interesse in onze fototentoonstelling?
OpenJeOgen is gemaakt in opdracht van CoMensha en het concept is bedacht en uitgevoerd door Stichting Open Mind en fotograaf Ernst Coppejans. De fototentoonstelling staat sinds eind 2016 al in verschillende gemeenten. Dit jaar al in Weert, Gouda, Alkmaar, Castricum, Heiloo, Bergen, Almere, Capelle aan den IJssel en tot 27 december in Alphen aan den Rijn.
Voorgaande twee jaren stond onze fototentoonstelling in Enschede, Rotterdam, Breda, Amsterdam (Stopera en Zuidas), Utrecht, Leiden, Den Helder, Maastricht, Leeuwarden, WUR Wageningen, Roermond, Nijmegen, Groningen, Tilburg (UvT), Arnhem en Den Haag.

Gemeenten of bedrijven, organisaties die ook via deze fototentoonstelling aandacht willen vragen voor mensenhandel, kunnen contact opnemen met 

Charlot Spoorenberg communicatieadviseur | persvoorlichter bij CoMensha via +31 (0)6 44 94 43 42 of communicatie@comensha.nl

 

 

 

 Klik hier om terug te gaan naar de nieuwsbrief van december 2018