LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

#OpenJeOgen vanaf 19 november in Alphen aan den Rijn

De dertig protretten staan voor het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn. Foto Stichting Open Mind

Vanaf maandag 19 november is de fototentoonstelling 'Open je ogen voor mensenhandel' te zien voor het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn. Burgemeester Liesbeth Spies opent deze tentoonstelling officieel op woensdagochtend 28 november om 9.20 uur samen met onze directeur-bestuurder, Ina Hut. Geïnteresseerden zijn welkom.

De gemeente haalt de fototentoonstelling van CoMensha naar Alphen aan den Rijn om daarmee extra aandacht te vragen voor slachtoffers van mensenhandel. Na de opening vindt er om 09.30 uur een minisymposium over mensenhandel plaats in het gemeentehuis waar naast Ina Hut, ook Maria Scali vanStichting Hulp en Opvang Prostitutie (SHOP) Den Haag en Anita Bakker van de politie (AVIM) zullen spreken.
De fototentoonstelling in Alphen aan den Rijn is te zien van tot 27 december 2018.

Dichterbij dan je denkt!
Dertig paar ogen en dertig verhalen van dertig dappere mensen, die het slachtoffer waren van mensenhandel. Zij willen dat wij dit weten: Mensenhandel is dichterbij dan je denkt! Alleen al in 2017 zijn er 1.076 mogelijke slachtoffers van mensenhandel in Nederland geregistreerd. De portretten zijn in opdracht van CoMensha en in samenwerking met stichting Open Mind tot stand gekomen en krachtig vastgelegd door fotograaf Ernst Coppejans.

Over mensenhandel
Nederland verstaat onder mensenhandel 'het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon, met gebruik van dwang (in brede zin) en met het doel die persoon uit te buiten'. De (beoogde) uitbuiting is de kern van mensenhandel, mensenhandelaren verdienen er veel geld aan. Geld dat niet of heel weinig bij de slachtoffers terecht komt. Die uitbuiting kan in de gedwongen seksindustrie voorkomen, maar ook in andere economische sectoren, zoals in de land- en tuinbouw. Het gaat dan om arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden die zo slecht zijn dat hierdoor mensenrechten in het geding zijn. Ook het met dwang werven en vervoeren van een ander met als doel om organen uit het lichaam van die ander te verwijderen wordt gezien als mensenhandel.

Interesse?
OpenJeOgen staat sinds eind 2016 al in verschillende gemeenten. Dit jaar al in Weert, Gouda, Alkmaar, Castricum, Heiloo, Bergen, Almere en Capelle aan den IJssel. Voorgaande twee jaren stond onze fototentoonstelling in Enschede, Rotterdam, Breda, Amsterdam (Stopera en Zuidas), Utrecht, Leiden, Den Helder, Maastricht, Leeuwarden, WUR Wageningen, Roermond, Nijmegen, Groningen, Tilburg (UvT), Arnhem en Den Haag.

Gemeenten of bedrijven, organisaties die ook via deze fototentoonstelling aandacht willen vragen voor mensenhandel, kunnen contact opnemen met Charlot Spoorenberg communicatieadviseur | persvoorlichter bij CoMensha via +31 (0)6 44 94 43 42 of communicatie@comensha.nl