LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

OuvrezLesYeux in Straatsburg

Ina Hut spreekt de ruim vijftig afgevaardigden toe en doet een oproep aan de leden van de Raad van Europa meer onderzoek naar mensenhandel te doen. Op de foto staan ook ambassadeur Böcker, mevrouw Luciani en Mirjam Bekker-Stoop van Stichting Open Mind.

Op de Europese dag tegen Mensenhandel, 18 oktober, openden in aanwezigheid van zo'n vijftig afgevaardigden, ambassadeur Roeland Böcker samen met Ina Hut van CoMensha de fototentoonstelling 'Open je ogen voor mensenhandel' bij de Raad van Europa. De Raad wil daarmee het probleem van mensenhandel onder de aandacht brengen en bewustzijn creëren.

In zijn toespraak zei ambassadeur Roeland Böcker, de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de Raad van Europa, dat de strijd tegen mensenhandel een prioriteit is voor Nederland, zowel nationaal als internationaal. Daarbij refereerde hij naar initiatieven die Nederland onderneemt als lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De ambassadeur stuurde een signaal af naar de aanwezige vertegenwoordigers van de andere lidstaten: 'We kunnen optreden tegen mensenhandel en dat zullen we ook doen'.

Directeur-bestuurder Ina Hut is trots dat ze deze tentoonstelling te Straatsburg mocht openen: "Ik vind het fantastisch dat de Raad van Europa aandacht besteedt aan mensenhandel. Seksuele uitbuiting, overige uitbuiting, gedwongen criminaliteit, gedwongen orgaanverwijdering; mensenhandel is een onderschat probleem in Nederland én in Europa. Het is belangrijk om dit samen aan te pakken. Ik heb in mijn toespraak benadrukt dat veel slachtoffers in Europa ongezien blijven en ik heb er op aangedrongen dat er in Europa meer aandacht, prioriteit en investeringen nodig zijn. En niet te vergeten: daders moeten een hoge gevangenisstraf krijgen. Niet alleen financiële boetes. Slachtoffers verdienen het om te worden beschermd en gecompenseerd. Ik deed een oproep aan de leden van de Raad van Europa om meer onderzoek naar mensenhandel te doen in alle lidstaten."

Na de opening van de tentoonstelling, werd de Noorse documentaire 'Modern Slavery' in het Paleis van Europa vertoond. De film is gemaakt door Tina Davis, adviseur mensenrechten, die actief is in Oslo, Noorwegen. Zij beantwoordde na afloop van de film allerlei vragen van de aanwezigen die onder de indruk waren van de film.

 

 Lees ook het rapport van GRETA dat op 19 oktober jl. is verschenen.

Op de Europese dag tegen Mensenhandel is ook in Nederland door veel organisaties aandacht besteed. Bekijk onder andere eens Why slavery, een speciale week over mensenhandel van de EO, met op de site - naast een interview met Ina Hut, ook documentaires over moderne slavernij en indrukwekkende korte docu's van slachtoffers van mensenhandel in Nederland.

Geïnteresseerd in onze fototentoonstelling?
Mensenhandel gaat over grenzen. De dertig portretten en verhalen zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels en Franse taal. Andere talen zijn in overleg mogelijk. Overheden, ambassades of bedrijven die geïnteresseerd zijn in #OpenJeOgen, #OpenYourEyes, #OuvrezLesYeux en via deze fototentoonstelling in Europa aandacht willen vragen voor de aanpak van mensenhandel, kunnen contact opnemen met Charlot Spoorenberg communicatieadviseur | persvoorlichter bij CoMensha via +31 (0)6 44 94 43 42 of communicatie@comensha.nl

 

 

 

 

 Klik hier om terug te gaan naar de nieuwsbrief van december 2018