LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

Parlementaire Vergadering bezorgd over groot aantal slachtoffers mensenhandel in Europa

De Raad van Europa moet ‘meer doen om mensenhandel te bestrijden en ervoor te zorgen dat zijn wettelijke normen adequaat zijn en door alle lidstaten worden toegepast’, verklaarde de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa onlangs tijdens een gezamenlijk debat.

In een aangenomen resolutie heeft de Vergadering bezorgd nota genomen van het grote aantal slachtoffers van mensenhandel in Europa, ‘waarvan het grootste deel betrekking heeft op seksuele uitbuiting van anderen, dwangarbeid en orgaanhandel, evenals mensenhandel met het oog op gedwongen huwelijken en illegale adoptie.’

Mensenhandel voorkomen en bescherming bieden aan slachtoffers ‘moeten de hoogste prioriteit hebben’, zeiden de parlementariërs. Daartoe moeten de lidstaten er met name op toezien dat slachtoffers van mensenhandel niet worden bestraft, dat zij adequate gezondheidsdiensten en juridische bijstand ontvangen en dat er getuigenbeschermingsprogramma's bestaan ​​voor hun getuigenis tegen mensenhandelaren.

Brian Varma, manager bij CoMensha, zegt hierover: "Wij onderschrijven dit. CoMensha richt zich primair om mensenhandel in Nederland. Mensenhandel heeft echter vaak een grensoverschrijdend karakter. Om die reden is CoMensha in het verleden ook één van de medeoprichters geweest van La Strada International. Naast lidmaatschap aan het NGO Platform van La Strada International, neemt CoMensha ook deel in het bestuur. La Strada International is ook lid van de Global Alliance Against Traffic in Women (GAATW). Sinds 2014 is CoMensha ook lid van het EU Civil Society Platform, georganiseerd door de EU-Anti Trafficking Coordinator. In 2020 blijft CoMensha investeren op de bestaande internationale lidmaatschappen, ten einde meer zicht te krijgen op trends en fenomenen in de aanpak van mensenhandel en slachtofferzorg en om invloed uit te oefenen op internationale beleidsontwikkeling. Hierbij zal in eerste instantie de aandacht uitgaan naar de bronlanden waaruit conform de registratie de meeste mogelijke slachtoffers vandaan komen."