RAHUL
Doodsbang was ik, want ik was inmiddels illegaal en ik had geen idee van mijn rechten RAHUL

* Update * Persbericht Opening tentoonstelling in Groningen op 24 november 2017

Update 28 november 2017 | Zie update onderaan de pagina

Persbericht CoMensha opening tentoonstelling Open je Ogen voor mensenhandel in Groningen op vrijdag 24 november 2017

Opening tentoonstelling 'Open Je Ogen' voor mensenhandel in Groningen door burgemeester Peter den Oudsten van de gemeente Groningen op 24 november 2017.

'De schattingen liegen er niet om, van ruim 6.000 tot 21.000 moderne slaven in Nederland! We signaleren er jaarlijks slechts ruim 1.000. Een groot deel van de slachtoffers blijft dus buiten beeld. En dat is zeer ernstig. Mensenhandel is een zwaar delict en ernstig onderschat probleem in Nederland. Open je ogen voor mensenhandel en kom in actie. Het is dichterbij dan je denkt, ook in Groningen!', aldus Ina H.R. Hut, directeur“bestuurder CoMensha / La Strada Nederland.

Dertig indringende portretten, dertig paar ogen. Ze vertellen hun schrijnende verhalen. Echte verhalen van echte slachtoffers, anno 2017. Deze vrouwen, mannen, jongens en meisjes geven letterlijk een gezicht aan mensenhandel in Nederland, de ernst, de omvang en de diversiteit.

Mensenhandel komt in bijna elke gemeente in Nederland voor. Onze grote wens is dat alle gemeenten het probleem van mensenhandel in Nederland serieus oppakken: preventie, vroegtijdige signalering, bescherming en zorg voor de slachtoffers, opsporing en vervolging van de daders.

Met de foto-expositie van CoMensha brengt de gemeente Groningen mensenhandel meer onder de aandacht. Mensenhandel is vaak moeilijk te herkennen, het is van belang om signalen die op uitbuiting kunnen wijzen te melden. Daarom wordt op 24 november ook aandacht besteed aan plaatsen waar mensenhandel zich kan afspelen, hoe de signalen van mensenhandel te herkennen, waar te melden en hoe dit wordt opgepakt in de ketenaanpak mensenhandel.

 

  • Opening: vrijdag 24 november 2017 van 13.15 tot 16.00 uur, Academie Minerva, locatie Praediniussingel nr. 59, Groningen

  • Expositie: tot 15 december 2017 zijn de portretten voor het publiek te zien aan de Westerkade in Groningen


Groningen is de 17e locatie in Nederland waar 'Open Je Ogen!' komt te staan. Eerder was de expositie te zien o.a. in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Maastricht, Den Helder, Leiden, Utrecht, Tilburg, Breda, Wageningen, Roermond en staat nog tot 23 november in Nijmegen.

Signalen melden
Mensenhandel is vaak moeilijk te herkennen. Het is daarom van belang dat alle samenwerkingspartners in de aanpak mensenhandel de signalen melden die mogelijk op uitbuiting wijzen. De gemeente heeft samen met de andere ketenpartners een actieve rol bij de aanpak van mensenhandel om daders te signaleren en aan te pakken, maar ook voor de zorg en opvang van slachtoffers. Inwoners kunnen mogelijke signalen van mensenhandel ook melden, zij kunnen daarvoor terecht bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem.

Het programma rondom de opening van de tentoonstelling in Groningen is een samenwerking van CoMensha, de gemeente Groningen en het MJD.

De fototentoonstelling 'Open Je Ogen' is een initiatief van Stichting CoMensha, het landelijk Coördinatiecentrum tegen mensenhandel in samenwerking met Stichting Open Mind en fotograaf Ernst Coppejans.

 

 Zie ook de updates over de tentoonstelling op de website van CoMensha.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Charlot Spoorenberg communicatieadviseur | persvoorlichter bij CoMensha via +31 (0)6 44 94 43 42 of communicatie@comensha.nl
 Update 28 november 2017

Lees hier het nieuwsbericht over de expositie in Groningen op de Groninger Internet Courant.

Het programma rondom de opening van de tentoonstelling in Groningen is een samenwerking van CoMensha, de gemeente Groningen en het MJD.

Lees hier de informatie over deze tentoonstelling op de website van de gemeente Groningen.

Lees hier het complete persbericht over de opening in Groningen.

Lees hier het artikel in het Dagblad van het Noorden of download deze hier in pdf-formaat.

Lees hier het artikel in de Groninger Gezinsbode.