LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

Radio-uitzending ARGOS over minderjarige Vietnamese asielzoekers die verdwenen zijn

Afgelopen zaterdag 28 maart jl. werd er in de radio-uitzending van Argos (NPO Radio 1) aandacht besteed aan het vertrek met onbekende bestemming van minderjarige Vietnamese asielzoekers uit de Beschermde Opvang in Nederland.

Nadat Argos de verdwijningen in maart 2019 onthulde vroeg de Tweede Kamer om een onderzoek. De uitkomsten van dat onderzoek zijn op 23 maart jl. naar de Tweede Kamer gestuurd met een toelichting van staatsecretaris Broekers-Knol. Zij meldt dat deze minderjarigen vaak geen interesse hebben om de asielprocedure af te wachten er dat er geen bewijzen zijn van mensenhandel. 

Argos-Journalist Sanne Terlingen doet samen met andere journalisten (die samen het collectief Lost in Europe vormen) al ruim een jaar onderzoek naar deze zaak en is er zeker van dat een deel van deze kinderen in handen van mensenhandelaren valt.

Terlingen sprak daarover ook met onze directeur-bestuurder Ina Hut, die vindt dat het juist zorgelijk is dat deze kinderen hier niet durven te blijven, of onder druk worden gezet door mensenhandelaren. Hut pleit ervoor om meer prioriteit te geven aan het strafrechtelijk onderzoek op casus-niveau, het netwerk van mensensmokkelaars- en handelaren beter in beeld te brengen, de samenwerking in de migratieketen te verbeteren en te zorgen voor een goede terugkoppeling vanuit de Politie en de IND naar de opvang. Ook is één centraal meldpunt dringend gewenst. En breng de migratieketen systematisch in kaart om de bestaande knelpunten op te lossen. Zie ook ons bericht van 27 maart. 

Ook Nationaal Rapporteur Mensenhandel Herman Bolhaar reageert op het rapport: “De aanwijzingen voor mensenhandel in Vietnamese kinderen zijn bevestigd. Er is alle reden om dieper te graven. Het merendeel verdwijnt, de gevaren zijn volop aanwezig. Er moet scherper en met meer urgentie gereageerd worden. Het bestaande beleid is niet voldoende.’’

Luister het hele item hier terug: