KIM
Ik stond onder druk van bedreigingen en mijn gevoel van schaamte was groot KIM

Rapport van EMP Lumens over jongensprostitutie aangeboden

Ina Hut bedankt de zorgcoördinatoren Daniëlle van Went en Hettie Castelijns van het EMP (foto: Lumens)

Donderdag 17 mei jl. was onze directeur-bestuurder Ina Hut aanwezig bij de presentatie van het driejarige onderzoek over jongensprostitutie door het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie (EMP) van Lumens. Ze nam na de presentatie het rapport samen met wethouder Jannie Visscher van de gemeente Eindhoven officieel in ontvangst. EMP heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de gemeente Eindhoven.

Ina Hut heeft bij de launch van het rapport haar enorme waardering uitgesproken voor het baanbrekende onderzoek dat Daniëlle van Went en Hettie Castelijns hebben uitgevoerd: "Dit 'outreachend' onderzoek verdient landelijke navolging. Alleen door actief veldonderzoek te doen zie je de omvang van het probleem. Juist door mét jongens en niet over hen te gaan praten ontstond hiervan een steeds duidelijker beeld". Ze noemt de uitkomsten van het rapport ronduit schokkend: "Als er in Eindhoven en directe omgeving al zeventig slachtoffers zijn van jongensprostitutie, dan moet het in heel Nederland om een paar duizend mensen gaan".

Het was een indrukwekkende bijeenkomst waar zo'n 120 professionals aanwezig waren. Ook één van de slachtoffers heeft zijn verhaal gedaan. Zijn boodschap was vooral: "Stigmatiseer ons niet en praat niet over ons, maar mét ons".
Het rapport 'Jongensprostitutie in beeld' is te lezen via de site van Lumens.

Het onderwerp staat nu ook bij de landelijke politiek op de agenda en heeft ook al veel persaandacht gekregen. Een greep uit alle berichtgeving:

 

  • Interview met de zorgcoördinatoren Daniëlle van Went en Hettie Castelijns van het EMP in het Eindhovens Dagblad.
  • Interview met Daniëlle van Went en Ina Hut in Editie NL
  • Interview met Ina Hut door Omroep Brabant