LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

Regiodag Oost-Brabant Samen Tegen Mensenhandel

Op dinsdag 3 september a.s. organiseert het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie (EMP) van Lumens, samen met de MO Den Bosch en de gemeente Helmond, een regiodag voor de veiligheidsregio Oost-Brabant met het thema “Samen tegen mensenhandel”.

Tijdens de regiodag worden alle aanwezige professionals die werkzaam zijn in regio Oost-Brabant, aansluitend bij de eigen werkzaamheden, voorgelicht over mensenhandel. Er is daarbij extra aandacht voor de verschillende verschijningsvormen van mensenhandel (seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting, gedwongen orgaanverwijdering), het signaleren van mensenhandel en hoe je vervolgens kunt handelen. 

Ochtendprogramma
Tijdens het plenaire programma zullen Jacqueline Vonk (bestuurder Lumens), Herman Bolhaar (Nationaal Rapporteur Mensenhandel), Lotte Niederer (Ketenregisseur Mensenhandel over integrale ketenaanpak) en Janine Jansen (lector Integrale Veiligheid over tatoeages als brandmerk) spreken. Tot slot neemt onze bestuurder Ina Hut, alle aanwezigen mee in de urgentie van het probleem en de omvang van mensenhandel. Ook zal zij het hebben over de rol van gemeenten in de aanpak en het belang voor structurele borging van zorgcoördinatie.

OpenJeOgen Overzicht foto s

Open je Ogen voor mensenhandel
Ina Hut zal aansluitend aan het plenaire deel samen met een aantal vertegenwoordigers van ketenpartners onze fototentoonstelling “Open je Ogen voor mensenhandel” openen. De tentoonstelling is tot 6 oktober te zien voor het centraal station (centrumzijde) in Eindhoven. 

Middagprogramma
Aansluitend aan deze opening vindt de lunch plaats en na de lunch volgt een interessante middag met verschillende workshops. Onder andere Susanne van Gog van het Centrum Seksueel Geweld en Maria van Daalen, auteur en voodoo-priesteres, nemen je mee in hun dagelijkse praktijk. 

Voorlichtingsfilm Seksuele uitbuiting mannen
Bovendien is er in de middag een speciale netwerkbijeenkomst over seksuele uitbuiting van mannen. Deze doelgroep wordt nog niet goed gezien/gesignaleerd. Daarom is er een voorlichtingsfilm ontwikkeld die op 3 september voor het eerst wordt vertoond. De film is gemaakt door het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, het Openbaar Ministerie, de politie, Jade Zorggroep, Pretty Woman, Shop Den Haag en het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie van Lumens.
Deze aparte bijeenkomst vindt ook plaats in Dynamo waar de Regiodag wordt gehouden, maar staat los van de Regiodag. Voor deze bijeenkomst moeten geïnteresseerden zich apart aanmelden. 

Praktische informatie
Datum en tijd: dinsdag 3 september 2019 van 9:00 – 17:00 uur.
Waar: Dynamo Eindhoven, Catharinaplein 21, Eindhoven.

Kijk hier voor meer informatie én om je aan te melden voor de regiobijeenkomst.
Klik hier voor aanmelding van de speciale netwerkbijeenkomst over seksuele uitbuiting van mannen. 


Stichting Open Mind heeft in opdracht van en in samenwerking met CoMensha de campagne ‘Open Je Ogen’ voor mensenhandel bedacht en in samenwerking met fotograaf Ernst Coppejans gerealiseerd. Dit alles met de doelstelling om mensenhandel een gezicht te geven en bij een zo groot en breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen.

Meer weten over #OpenJeOgen? Kijk op de speciale pagina.