JILL
Het belangrijkste is dat ik mijn vertrouwen weer terug krijg JILL

Reizende fototentoonstelling 'Open Je Ogen' in Baarn

Van 15 september tot en met 6 oktober is onze reizende fototentoonstelling 'Open Je Ogen' in de Pekingtuin in Baarn te bezoeken. De indrukwekkende portretten van voormalig slachtoffers van mensenhandel trokken de aandacht van RTV Baarn. De lokale omroep ging in gesprek met Brian Varma, manager bij CoMensha, over het verhaal achter de tentoonstelling.

De fototentoonstelling 'Open Je Ogen' is een initiatief van CoMensha in nauwe samenwerking met stichting Open Mind en fotograaf Ernst Coppejans. Toen CoMensha in 2016 dertig jaar bestond, wilde de organisatie meer aandacht en bewustwording voor het fenomeen mensenhandel genereren. “We zijn daarom met het idee gekomen om echte slachtoffers van mensenhandel in beeld te brengen door ze een gezicht te geven en hun verhaal te delen” vertelt Brian aan RTV Baarn.

Het resultaat is een fototentoonstelling met portretten van dertig voormalig slachtoffers van verschillende vormen van uitbuiting. “Het algemene publiek denkt vaak dat mensenhandel een probleem is dat alleen in het buitenland of in de grote steden in Nederland speelt, maar dat beeld is onjuist. Het kan in elke willekeurige gemeente voorkomen, dus ook in de gemeente Baarn.”

Mensenhandel is een haaldelict. Brian Varma: “Als je er niet naar op zoek gaat, dan kom je het ook niet tegen.” Verder ziet CoMensha dat mensen, die zich in een benarde positie bevinden, angstig zijn om aangifte te doen en schaamte voelen om over hun ervaringen te praten. Daarom is het belangrijk dat we als samenleving meer aandacht aan de problematiek schenken, zodat mensenhandel zichtbaarder wordt. Er moet meer gemeld worden.

Maar wat kunnen burgers eigenlijk zelf doen als ze vermoeden dat iemand slachtoffer van mensenhandel is? Brian Varma: “Neem dan contact op met de gemeente, met de regionale zorgcoördinator of met de Helpdesk van CoMensha. Op de website van CoMensha vind je alle informatie over wat je zelf kan doen, als je iets signaleert.”