JILL
Het belangrijkste is dat ik mijn vertrouwen weer terug krijg JILL

Sluit je ogen niet: commerciële seks met een kind is altijd strafbaar!

In strafzaken waarin sprake is van gedwongen jeugdprostitutie komt het steeds vaker voor dat niet alleen de mensenhandelaar - bijvoorbeeld een loverboy - wordt bestraft, maar ook de klanten van de minderjarige prostituee.
In de spraakmakende Valkenburgse zedenzaak worden tientallen klanten van het minderjarige slachtoffer strafrechtelijk vervolgd. Hen wordt verweten ontucht te hebben gepleegd met een 16-jarige prostituee. Hun verweer? Zij wisten niet dat het meisje minderjarig was. Maar voor de strafbaarheid van deze klanten doet dit niet ter zake. Zo oordeelde ook de rechtbank Limburg.

Seks met een kind tegen betaling is vanwege de minderjarige leeftijd per definitie strafbaar. Ook als het slachtoffer het zelf wilde of leek te willen, en dus ook als de prostituant dacht dat hij betaalde voor seks met een volwassene.

Een duidelijke waarschuwing aan (potentiële) bezoekers van prostituees: de verantwoordelijkheid ligt volledig bij jezelf. Vraag altijd naar een legitimatie om de leeftijd te controleren. Op deze manier beschermt de klant zichzelf tegen een strafrechtelijke veroordeling en alle bijkomende gevolgen én hij helpt mee in de bescherming van de seksuele integriteit van kinderen.

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer, bracht onlangs een nieuw rapport uit over dit onderwerp: "De klant erbij. De strafbaarstelling van seks met 16- en 17-jarigen tegen betaling.". Ook zij hoopt dat het Openbaar Ministerie haar aanpak doorzet en dat de rechtspraak toewerkt naar meer duidelijkheid en overeenstemming over de op te leggen straf.

Ook jij kan meehelpen in de strijd tegen illegale prostitutie door vermoedens van misstanden te melden. Het vermoeden dat een minderjarige tegen betaling seks heeft kan gemeld worden bij de politie of Meld Misdaad Anoniem (0800 “ 7000). Daarnaast kun je voor informatie en advies contact opnemen met onze helpdesk: (033) 448 11 86.Klik hier om terug te gaan naar de eindejaarsnieuwsbrief CoMensha 2015