JILL
Het belangrijkste is dat ik mijn vertrouwen weer terug krijg JILL

Stille signalen in de spreekkamer

Ze wachten soms langer dan verstandig is, maar ook slachtoffers van mensenhandel gaan naar de huisarts of het ziekenhuis. Signalen worden lang niet altijd opgepikt. Journaliste Jessica Maas sprak o.a. met Sandra van den Berg, adviseur aanpak mensenhandel bij CoMensha, over de praktische toolkit met veilige vragen die we samen met FairWork voor artsen en andere zorgprofessionals ontwikkeld hebben. 

FairWork en CoMensha werken sinds 2020 samen om de kennis over mensenhandel onder medische professionals en zorgmedewerkers te vergroten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat allerlei signalen in de spreekkamer nog vaak worden gemist. Zo bezoekt 88 procent van alle mensen die seksueel worden uitgebuit tijdens die periode een zorgverlener. Slechts een klein aantal zorgverleners – twintig procent – herkent de signalen en probeert het slachtoffer te helpen.

Toolkit
De handelingsverlegenheid bij medische professionals is groot. Om hen op weg te helpen, hebben CoMensha en FairWork een praktische toolkit met veilige vragen ontwikkeld. Professionals zijn soms ook bang het vertrouwen van de patiënt te schenden. “Maar als een slachtoffer van mensenhandel in jouw spreekkamer zit, dan schend je ook zijn of haar vertrouwen door niets te doen. Artsen kunnen ook altijd advies inwinnen bij de vertrouwensarts van Veilig Thuis of contact opnemen met de zorgcoördinator in de regio.”

Een andere tip die Van den Berg vaak aan medische professionals geeft: probeer wanneer mogelijk de patiënt alleen te spreken, indien nodig met hulp van de tolkentelefoon. Ze kent de verhalen van arbeidsmigranten die met hun baas naar het ziekenhuis komen. “Dan zal de werknemer natuurlijk geen boekje opendoen over de omstandigheden op de werkvloer. Uitbuiters – dat kan ook een partner of familielid zijn – weten de schone schijn vaak heel goed op te houden.”

Lees het volledige artikel in het online magazine van Sterk Huis en gemeente Tilburg hier