LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

Terugkijken: Nieuwsuur over de noodzaak van outreachend onderzoek naar jongensprostitutie

Zondag 4 februari jl. besteedde Nieuwsuur aandacht aan gedwongen jongensprostitutie in de regio Eindhoven en het belang van actief onderzoek naar deze groep. In en rond Eindhoven zijn de laatste anderhalf jaar zo'n zeventig jongens tussen de 14 en 22 jaar in beeld gekomen, aldus zorgcoördinator Daniëlle van Went van Lumens. In de reportage gaat ze in op haar werk en het belang van outreachend onderzoek naar deze kwetsbare groep.

Onze bestuurder Ina Hut, rapporteerde al eerder over dit probleem (onder andere via haar column over jongensprostitutie). Aanleiding voor Nieuwsuur om hier nader op in te gaan. Verschillende taboes zorgen ervoor dat gedwongen jongensprostitutie een relatief onbekend fenomeen is. Daardoor durven slachtoffers niet of pas laat ervoor uit te komen dat ze in de jongensprostitutie terecht zijn gekomen. Dat bemoeilijkt de zorg door hun omgeving en door professionals.
Ina Hut stelt in de reportage van Nieuwsuur dat de problemen ook op andere plekken in Nederland plaatsvinden: "Jongensprostitutie speelt ook in Den Haag, Delft, Gouda, Groningen, Utrecht en Rotterdam. Maar het is niet alleen iets van de steden, dit gebeurt ook op het platteland." Ze benadrukt dat met name opsporingsdiensten, politie en justitie, aan zet zijn. Jongensprostitutie is namelijk een haaldelict: "Er moet heel actief onderzoek worden gedaan naar deze groep. Dat moet gebeuren samen met de mensen die hulp bieden aan de slachtoffers van mensenhandel. Zij kunnen het vertrouwen van de slachtoffers winnen en zorgen dat ze zich melden bij de politie."

Kijk hier het item van Nieuwsuur terug met daarin ook de reactie van wethouder Renate Richters van de gemeente Eindhoven en het verhaal van Jordi, één van de jongens die Daniëlle van Went sprak.

CoMensha heeft Daniëlle van Went recentelijk geïnterviewd over haar werk als zorgcoördinator. Lees hier de blog die zojuist is verschenen.