KIM
Ik stond onder druk van bedreigingen en mijn gevoel van schaamte was groot KIM

Terugluisteren: uitzending Argos over vermiste Vietnamese kinderen

Zeker zestig Vietnamese kinderen zijn verdwenen na aankomst in Nederland. Ze waren de afgelopen vijf jaar geplaatst in beschermde opvangcentra voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen die een groot risico lopen om slachtoffer te worden van mensenhandel. Dat concludeert Argos / Lost in Europa na grondig onderzoek in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Nederland die op zaterdagmiddag 30 maart jl. hier aandacht aan besteedde.  

Onze directeur-bestuurder Ina (H.R.) Hut reageerde in de studio op de bevindingen. Zij roept staatssecretaris Mark Harbers van Ministerie van Justitie en Veiligheid op tot diepgaand onderzoek in Nederland en Europa om deze kinderen op te sporen en ze te beschermen tegen mensenhandel. "Of het nu gaat om kinderen of om volwassenen".

(Inter)nationaal onderzoek
Ina Hut pleit daarnaast voor onderzoek in Nederland en op Europees niveau: "Beide is nodig. In Nederland zou het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM) dat het beste kunnen oppakken, bijvoorbeeld samen met Defence for Children en ECPAT, zij hebben al veel onderzoek gedaan op dit dossier. Maar het is wel belangrijk dat zowel de opsporingskant als ook de zorgkant hierin samenwerken". 

"Op Europees niveau is het nodig dat lidstaten van de Europese Unie en Europol gaan samenwerken en dat kan in Europol en het EMPACT project. Nederland heeft sinds gisteren (red. 29 maart 2019) de lead hierin en zit dus dicht aan de knoppen. Ik hoop dat de staatssecretaris de bal snel gaat oppakken."

Luister hier de Argos-reportage van 30 maart 2019 14.00-15.00 uur terug over 'Tientallen Vietnamese kinderen verdwenen uit beschermde opvang'. 

Ook de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen pleit voor zo'n onderzoek in Nederland. “De overheid is verantwoordelijk, sterker, heeft de voogdij over vermiste minderjarige asielzoekers. De overheid moet zich daar veel actiever mee bemoeien", aldus Herman Bolhaar in de uitzending van Nieuwsuur diezelfde avond. Er zijn naar aanleiding van de uitzending Kamervragen gesteld en een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er een onderzoek komt naar deze verdwenen kinderen/jongeren (zie berichtgeving NOS). 

Op 3 april jl. volgde mooi nieuws: staatssecretaris Mark Harbers meldde dat er een nieuw onderzoek zal worden gedaan naar de vermissing van de Vietnamese kinderen. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (zie berichtgeving NOS).