RAHUL
Doodsbang was ik, want ik was inmiddels illegaal en ik had geen idee van mijn rechten RAHUL

Trainingen gemeente

CoMensha en FairWork verzorgen trainingen aan verschillende gemeenteambtenaren.

Signalen van arbeidsuitbuiting worden wel gezien door gemeenteambtenaren, maar vaak niet herkend als zodanig. Als ambtenaren dit wel doen, kunnen zij een grote bijdrage leveren aan de strijd tegen moderne slavernij.

Arbeidsuitbuiting komt in heel Nederland voor, maar is veelal onzichtbaar. Hoe kom je erachter welke omvang het heeft in jouw gemeente? Hoe kun je effectief beleid ontwikkelen als de signalen je onvoldoende bereiken?

Om zoveel mogelijk signalen van ambtenaren boven water te krijgen, is in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een trainingsprogramma ontwikkeld door FairWork, CoMensha, Meld Misdaad Anoniem en Inspectie SZW.

In 2015 zijn per RIEC-regio 16 plekken beschikbaar voor de volgende trainingen:
1. 'Zo bestrijd je arbeidsuitbuiting in jouw gemeente': 1-daagse training voor integrale veiligheidscoördinatoren

Als veiligheidscoördinator speel je een belangrijke rol op het gebied van gemeentebeleid rondom veiligheid. Ook ben je vaak aanspreekpunt voor meldingen van arbeidsuitbuiting. Maar hoe geef je beleid gericht op arbeidsuitbuiting vorm? En hoe verhoog je de meldingsbereidheid van alle collega's die in contact komen met burgers? In deze training richten we ons op de specifieke rol van de veiligheidscoördinator om meer signalen van arbeidsuitbuiting boven water te krijgen.

2. 'Van deskundige naar trainer': 2-daagse training met coaching voor ambtenaren en veiligheidscoördinatoren

In dit traject trainen we ambtenaren die vervolgens hun eigen collega's trainen op signalen van arbeidsuitbuiting. Je leert hoe je inhoudelijke kennis kunt overbrengen op collega's. Maar ook hoe je het onderwerp onder de aandacht kunt blijven houden op de lange termijn. Na de eerste trainingsdag krijg je de opdracht om ten minste vijf collega's te trainen. Ter ondersteuning is per deelnemer een individueel coachingsuur beschikbaar. Na drie maanden komt elke groep bijeen voor de tweede training van een dagdeel. De nadruk ligt dan op het delen van ervaringen, successen en resultaten.

Voor iedere RIEC wordt een training op maat gemaakt.

Interesse?

Stuur via het contactformulier een bericht naar de FairWork Academie. We nemen contact op om de mogelijkheden voor jouw gemeente te bespreken.

Je deelname aan de training wordt betaald door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van deelnemers vragen we actieve deelname om binnen hun organisatie draagvlak te creëren en de trainingen uit te rollen.

logoos CoMensha Fairwork Meld Misdaad Anoniem Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid