LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

Trouw: Mensenhandelaren hebben gevluchte Oekraïners in vizier

De gemeente Amsterdam heeft signalen ontvangen van mensenhandel en uitbuiting van Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om illegale prostitutie en seksuele uitbuiting. Er zwermen vaker mannen rond bij opvanglocaties, maar tot nu toe zijn grote problemen voorkomen door optreden van zorgmedewerkers en politie. Trouw sprak met Ina Hut, directeur-bestuurder van CoMensha.

Er zijn niet veel concrete meldingen van mensenhandel met Oekraiense vluchtelingen. Er is veel aandacht gegeven aan preventie en de opsporingsdiensten zijn bijzonder alert op signalen, vindt Ina Hut, de directeur van CoMensha, het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel. De opsporingsdiensten in Nederland zijn verplicht ieder geval van mensenhandel of uitbuiting bij de organisatie te melden.

“Bij mensenhandel zien we doorgaans slechts het topje van de ijsberg. De meeste misstanden blijven onder de radar, omdat ze lastig op te sporen zijn”, zegt Hut. Toch denkt ze niet dat er veel mensenhandel en uitbuiting plaatsvindt rond Oekraïense vluchtelingen. “Iedereen is hier heel alert op, heb ik de laatste maanden gemerkt.” Zorgpartners bij opvanglocaties weten dat er een risico bestaat.
Trouw
* Dit artikel verscheen in Trouw op zaterdag 11 juni 2022