RAHUL
Doodsbang was ik, want ik was inmiddels illegaal en ik had geen idee van mijn rechten RAHUL

Verslag Kennismiddag Daders van Mensenhandel | 23-9-2021

Op donderdag 23 september organiseerde CoMensha haar jaarlijkse kennisdag voor partners in de zorg- en veiligheidsketen in de vorm van een webinar. Naar aanleiding van de feedback op de editie van vorig jaar kozen we dit jaar voor het thema 'daders van mensenhandel'. Een thema dat erg leeft gezien het aantal deelnemers, en waar het laatste woord nog lang niet over gezegd is.

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde middag. Dagvoorzitter Marcus de Koning-Man en de volgende vier inhoudelijke sprekers namen de kijkers van het webinar mee in dit bewogen onderwerp. 

Suze Hageman en Roos Broere van Bureau Nationaal Rapporteur gaven met hun presentatie een raamwerk van de middag. Samen bespraken zij de highlights van de dadermonitor 2015-2019. Ze lieten bijvoorbeeld zien dat hoewel het aantal incidenten toeneemt, het aantal verdachten sinds 2016 is afgenomen. Er zijn relatief veel zaken die geseponeerd worden, omdat het vaak erg moeilijk blijkt om voldoende bewijs te vinden. Via een casus lieten Roos en Suze de overlap zien tussen seksueel geweld en seksuele uitbuiting van kinderen. Tot slot vertelden ze over de soms dunne scheidslijn tussen daderschap en slachtofferschap.  
Suze Hageman en Roos Broere (BNR)

(Op de foto: Suze Hageman en Roos Broere)

Vervolgens zoomde universitair hoofddocent Criminologie Masja van Meeteren verder in op daders van arbeidsuitbuiting. Zij ging dieper in op vragen over kenmerken en profielen van daders en veelgebruikte dwangmiddelen. Ze vertelde over actuele jurisprudentie en duidde het relatief hoge aantal vrijspraken van daders van arbeidsuitbuiting. Ze keek naar de verschillen en overeenkomsten tussen daders en slachtoffers en liet zien hoe het artikel over mensenhandel in het Wetboek van Strafrecht (273f) met zijn hoge bewijsdrempel geen recht lijkt te doen aan wat slachtoffers van arbeidsuitbuiting meemaken.  

Martine Kroezen*, oprichter van STRDR. en expert jongerencultuur & criminaliteit nam de deelnemers tot slot mee naar de praktijk. Ze vertelde over hoe zij met STRDR. werkt aan preventie van criminele uitbuiting, samen met jongeren die ‘uit de strijd’ zijn gekomen. Ze benoemde de trends die zij ziet in de jongerencultuur en gaf middels een casus een helder beeld van de mindset van jongeren. Hoe zij denken over begrippen als daderschap en slachtofferschap en hoe zij vanuit een voor iedereen begrijpelijke gedachte (ik wil erbij horen, ik wil geld verdienen, ik wil die lifestyle ook) op het verkeerde pad raken en in de criminaliteit belanden.   

Dagvoorzitter Marcus vatte de dag mooi samen en benoemde een lopend onderzoek naar het thema daders van seksuele uitbuiting van minderjarigen door o.a. Lumens en Veilig Thuis Zuidoost-Brabant.  

Via de chat konden de deelnemers vragen stellen waarvan een selectie door de sprekers werd beantwoord. Het onderwerp ‘daderschap’ roept veel vragen op en wij hopen dat we met deze kennismiddag een aanzet hebben kunnen geven voor verdere discussie en onderzoek. Mocht je specifieke vragen hebben voor de sprekers of voor de organisatie, laat het ons weten via info@comensha.nl.

*Martine is co-auteur van het E-book ‘Fuik’ van Wilma van Raalte, dat vanaf half oktober gratis te bestellen is. Wilma is politievrouw en coördinator van RIEC Oost-Nederland. ‘Fuik’ gaat over criminele uitbuiting onder jongeren en is gevuld met informatie, achtergronden, praktijkvoorbeelden en tools Meer informatie over dit boek volgt binnenkort.