KIM
Ze hebben zich allemaal op afschuwelijke wijze aan mij vergrepen KIM

Verslag Open Je Ogen voor mensenhandel - Tentoonstelling Soest | 15/06/2022

Op woensdag 15 juni arriveerde de fototentoonstelling ‘Open Je Ogen’ in Soest. Inmiddels heeft de tentoonstelling veel gemeentes bezocht en iedere gemeente zorgt weer voor een unieke opening. ‘Open je ogen voor mensenhandel’ is een initiatief van CoMensha in nauwe samenwerking met Stichting Open Mind. De 29 portretten van voormalig slachtoffers, van seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting, zijn gemaakt door fotograaf Ernst Coppejans. Onze stagiair Communicatie & Campagnes, Kaoutar van Heumen, was bij de opening aanwezig en deed verslag.

De tentoonstelling werd geopend door Burgemeester Rob Metz. De burgemeester vertelde onder meer dat men vaak denkt dat mensenhandel voornamelijk voorkomt in andere landen, zoals landen in Afrika. Maar dat het zeker ook voorkomt in Nederland. Tevens vertelde hij dat mensen bij mensenhandel vaak als eerst denken aan seksuele uitbuiting, maar dat er ook nog andere vormen van mensenhandel zijn. Seksuele uitbuiting is daar maar één van.  Daarna gaf hij het woord aan Frédérique Janssen, adviseur aanpak mensenhandel bij CoMensha.

Frédérique Janssen is sinds kort werkzaam als adviseur aanpak mensenhandel bij CoMensha en voor haar was het de eerste keer dat ze vanuit deze rol bij een opening sprak. Ze vertelde over de verschillende vormen van mensenhandel, namelijk seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting, gedwongen bedelarij en criminele uitbuiting en gedwongen orgaanverwijdering. Met name over gedwongen orgaanverwijdering is in Nederland nog weinig bekend. Toch is het belangrijk dat men ook deze signalen herkent.

Tot slot sprak wethouder Lisa van Aals-Veldman de aanwezigen toe. Ze benadrukte hoe belangrijk het is om bewustwording te creëren en hoe blij ze is dat de tentoonstelling nu in Soest staat. “Het is van belang om tegen mensenhandel in actie te komen, maar dat kan alleen met de betrokkenheid van inwoners. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat mensenhandel tot het verleden gaat behoren.”

(Van links naar rechts : Liesa van Aalst-Veldman, Bernd Scheffer, Frédérique Janssen, Rob Metz) (Van links naar rechts: Liesa van Aalst-Veldman, Bernd Scheffer, Frédérique Janssen, Rob Metz)

De fototentoonstelling is nog tot en met 5 juli te bezoeken aan de Dalweg in Soest. Ook meer bewustwording over de vaak verborgen wereld van mensenhandel creëren? Neem dan contact op met Natasha Huiberts via communicatie@comensha.nl of (06) 44 94 43 43.