LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

WDCD: Ontwerpers presenteren ideeën aanpak seksuele uitbuiting minderjarigen

Warner ten Kate en Gerrit van der Burg van het Openbaar Ministerie sluiten de inspirerende WDCD-bijeenkomst af.

Op donderdag 15 november jl. was onze manager Brian Varma bij een inspirerende middag bij de eindpresentatie van WhatDesignCanDo (WDCD) in samenwerking met STBY Design Research for Service Innovation en het Openbaar Ministerie. De ontwerpers hebben hun ideeën gelanceerd in de strijd tegen seksuele uitbuiting van minderjarigen.

Gerrit van der Burg, voorzitter van College van Procureurs Generaal, en Warner ten Kate, landelijke Officier van Justitie mensenhandel, hebben de bijeenkomst afgesloten. Er is geen winnaar uitgekozen: de wens is om alle ontwerpen te realiseren. Hiervoor wordt nu naar sponsoring gezocht. Een van de ontwerpen kan mogelijk gebruikt worden in het hotelproject dat nu gaande is.

CoMensha heeft in juni 2018 samen met FairWork het initiatief genomen om opnieuw met de hotelsector aan de slag te gaan, waarbij deze keer de krachten worden gebundeld vanuit verschillende disciplines. De focus ligt op alle vormen van uitbuiting in deze sector. Hiertoe is een werkgroep opgericht bestaande uit de Inspectie SZW, Defence for Children-ECPAT, het Functioneel Parket, FairWork en CoMensha. Er wordt een analyse gemaakt van de meldingen en klachten vanuit de hotelsector die de afgelopen jaren bij de ketenpartners binnengekomen zijn en een blauwdruk ontwikkeld voor een stappenplan voor het werken aan het voorkomen van diverse vormen van mensenhandel in de gehele hotelketen, gericht op hoteldirectie en leidinggevenden. Voorlichten en trainingen maken hier ook onderdeel van uit en hierbij zou mogelijk gebruik gemaakt kunnen worden van een van de ontwerpen uit WDCS.

Een overzicht van de resultaten is te vinden op de speciale website van dit project.