JILL
Het belangrijkste is dat ik mijn vertrouwen weer terug krijg JILL

Week tegen mensenhandel in Tilburg e.o. start met opening #OpenJeOgen op 17 mei

Met de week tegen mensenhandel, van vrijdag 17 tot en met vrijdag 24 mei, zet de gemeente Tilburg een eerste stap om het probleem mensenhandel onder de aandacht te brengen bij burgers en professionals en wat ze kunnen doen als ze signalen zien van mensenhandel. Dit gebeurt onder andere met onze fototentoonstelling Open je ogen voor mensenhandel, een publiekscampagne met een speciale website, workshops en een afsluitend congres.

De gemeente Tilburg en omliggende gemeenten willen beter zicht krijgen op de aard en omvang van seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting in de regio, vormen van mensenhandel. Want dat dit ook in Tilburg en omgeving speelt staat vast, maar wat de omvang is en waar dit allemaal speelt is nog onbekend. 

Week tegen mensenhandel
Doel van de week tegen de mensenhandel is meer aandacht te vestigen op het thema en daardoor meer signalen op te halen. Mensenhandel is een ernstig delict dat vaak niet zo zichtbaar is, zegt de gemeente Tilburg. Slachtoffers en situaties van mensenhandel zijn vaak niet zichtbaar; soms kan het zich in je omgeving afspelen, zonder dat je het ziet. En als je het ziet of een 'niet pluis'-gevoel hebt, wat moet je dan doen?  Als er meer signalen binnen komen kan de gemeente de aanpak door ontwikkelen om misstanden aan te pakken en slachtoffers te helpen.

Opening met onze fototentoonstelling #OpenJeOgen 17 mei, 16.15 uur
De week tegen de mensenhandel gaat op vrijdag 17 mei van start met de fototentoonstelling: 'Open je ogen voor mensenhandel' van CoMensha. Dertig paar ogen en dertig verhalen van dertig dappere mensen, die het slachtoffer waren van mensenhandel. Zij willen dat wij dit weten: Mensenhandel is dichterbij dan je denkt!  

De fototentoonstelling, gemaakt in opdracht van CoMensha in samenwerking met stichting Open Mind en fotograaf Ernst Coppejans, wordt vrijdag 17 mei om 16.15 uur op het plein geopend door burgemeester Weterings, wethouder Lahlah, onze directeur-bestuurder Ina Hut en Conny Rijken, hoogleraar Mensenhandel en Globalisering van Tilburg University. Geïnteresseerden zijn welkom. #OpenJeOgen is tussen 17 mei en 7 juni te zien op het Pieter Vreedeplein. 

#ditisookmensenhandel
Dit is ook mensenhandel-TilburgNaast de opening van de fototentoonstelling en de lancering van de speciale campagne #ditisookmensenhandel met de gelijknamige website op 17 mei, is er nog meer georganiseerd. Tijdens de week tegen mensenhandel is er speciale aandacht voor de verschillende vormen van uitbuiting. Een jongen die gedwongen wordt om te stelen en de buit moet afstaan is mensenhandel. Een vrouw die onder valse belofte in Nederland komt werken, en wordt opgesloten om dag en nacht te poetsen is mensenhandel. En een meisje dat door haar vriend wordt gedwongen om seks te hebben met zijn vrienden is ook mensenhandel. Hierop richt de campagne #ditisookmensenhandel zich.

 • 20 mei:
  Workshop Illegale prostitutie voor regionale hotelbranche in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland.
   
 • 21 mei:
  Workshop voor Stadswinkel en Leerplicht. 
   
 • 22 mei:
  Filmvertoning in Cinecitta: ‘12 Years a slave’. Start om 16.00 uur.
   
 • 23 mei:
  Workshop voor sociale wijkteams,  Webinar Sterk Huis, Ouderavond in samenwerking met Sterk Huis en Humanitas, Escape Van op Pieter Vreedeplein
   
 • 24 mei:
  Congres in Cinecitta (voor genodigden professionals)

Kortom, een mooi initiatief van de gemeente Tilburg waar we ons als CoMensha graag voor inzetten. 

Ook interesse in onze fototentoonstelling?
Onze reizende tentoonstelling #OpenJeOgen doet zoveel mogelijk gemeenten en organisaties in Nederland aan. CoMensha wil graag een zo groot mogelijk publiek bereiken. Interesse om de tentoonstelling ook in uw stad of uw organisatie te laten zien? Neem dan contact op met Bernette Venema via b.venema@comensha.nl of (06) 44 94 43 42.