RAHUL
Doodsbang was ik, want ik was inmiddels illegaal en ik had geen idee van mijn rechten RAHUL

Wetgeving moet een echte bijdrage leveren

Op 2 februari verscheen in de rubriek Mensenkenners van het NRC een bijdrage van Tom Postmes, Gronings hoogleraar sociale psychologie. Wordt mensenhandel echt minder als hoerenlopers 'weten of redelijkerwijs moeten vermoeden' dat de prostituee er slachtoffer van is? "Hoerenlopers criminaliseren is het laatste dat ik zou adviseren".

In zijn bijdrage bekijkt Postmes de initiatiefwet van kamerleden Segers (CU), Rebel (PvdA) en Kooiman (SP) dat hoerenlopers strafbaar moeten zijn als ze "weten of redelijkerwijs moeten vermoeden" dat een prostituee slachtoffer is. Als het voorstel wordt aangenomen zien een maximale gevangenisstraf tegemoet van 4 jaar. Dit zou volgens de drie bedenkers een "normatieve werking" hebben.

Postmes concludeert dat in veel gevallen de oplossing voor een probleem niet uit het probleem zelf af te leiden is. De oplossing ligt in het veranderen van de situatie waarin het probleem ontstaat. In dit geval ontstaat een probleem door een combinatie van consumentengedrag en criminaliteit. Wil je dat de consumenten zich anders gaat gedragen? Analyseer dan eerst: wat zijn dit voor mensen en hoe kun je hun helpen om hun behoeftes te bevredigen met legitieme middelen. Het helpt dan niet om hoerenlopers die willens en wetens seks bedrijven met slachtoffers van mensenhandel over een kam te scheren met prostituanten die seks willen.

Lees de hele bijdrage op: http://www.nrc.nl/rechtenbestuur/2015/02/02/leidt-hoerenlopen-strafbaar-stellen-tot-minder-mensenhandel/