LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

Zeventig tolken volgen webinar over mensenhandel

Onze adviseur Sandra geeft training aan de tolken via het webinar van KTV-Kennisnet.

Onze collega Sandra van der Berg gaf dinsdagavond 18 september jl. voor KTV-Kennisnet een webinar aan maar liefst zeventig tolken. Ze kregen aan de hand van een casus uitleg over mensenhandel vanuit het slachtofferperspectief, welke rechten en plichten slachtoffers van mensenhandel in Nederland hebben, welke voorzieningen er zijn en hoe de samenwerking tussen zorg en politie verloopt. Het was het tweede seminar in een serie van drie. Het eerste seminar werd verzorgd door de politie, het derde seminar volgt nog en wordt verzorgd door een advocaat.

CoMensha vindt het belangrijk dat tolken goed op de hoogte zijn van mensenhandel en wat dit met een slachtoffer doet. Dit vergt vaak specifieke kennis. Er zijn veel buitenlandse slachtoffers van mensenhandel. Slachtoffers die de Nederlandse taal niet spreken en ondersteuning nodig hebben bij het communiceren in het Nederlands, kunnen in aanmerking komen voor een tolk.

CoMensha of een zorgcoördinator kan professionals die voor slachtoffers van mensenhandel een tolk nodig hebben in contact brengen met een tolk(encentrum) en/of informatie bieden over de regeling omtrent tolken. Er bestaat ook een tolkenvergoeding. CoMensha heeft in samenwerking met het ministerie van VWS het 'administratiepunt tolken voor ambulante slachtoffers van mensenhandel' ingesteld. Hier kunnen zorgverleners vergoeding vragen voor de kosten die zij maken wanneer zij een tolk inhuren voor slachtoffers van mensenhandel die ambulante hulp krijgen. Klik hier voor meer informatie.

Interesse in een training?
Sandra van der Berg, adviseur aanpak Mensenhandel, geeft voor CoMensha regelmatig trainingen bij organisaties en beroepsgroepen, zoals bij het COA en opsporingsdiensten. Voorlichting wordt gegeven aan een breed publiek, zoals op MBO/HBO scholen, lagere scholen, wijkteams, vluchtelingenwerk etc. Sandra is te bereiken via (033) 448 11 86 of mail s.vandenberg [at] comensha.nl.