menu Steun ons
Rahul
Rahul  Mijn verhaal Doodsbang was ik, want ik was inmiddels illegaal en ik had geen idee van mijn rechten  
Steun de slachtoffers

Herken de signalen van mensenhandel

Mensenhandel vindt pal onder onze ogen plaats. Slachtoffers zien zichzelf vaak niet als slachtoffer van mensenhandel en melden zich dus niet uit zichzelf. Of slachtoffers schamen zich, weten niet waar ze terecht moeten, worden bedreigd... Het is dus belangrijk om de signalen van mensenhandel te herkennen en slachtoffers te helpen. Eén signaal betekent nog niet altijd dat het mensenhandel betreft, maar door die - vaak subtiele - signalen naast elkaar te leggen, kan mensenhandel worden geconcludeerd. Daarom is het belangrijk om de signalen te herkennen. Er zijn meerdere trainingen voor professionals. Onderstaand een aantal:

E-module voor hulpverleners migrantenKen jij de signalen van mensenhandel en weet je wat je kunt doen? Door alert te zijn op mensenhandel, zorgen we samen dat meer slachtoffers hulp krijgen. Om zoveel mogelijk mensen te informeren over mensenhandel heeft CoMensha met het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een e-learning module gemaakt die voor iedereen toegankelijk is. Door alert te zijn op mensenhandel, zorgen we samen dat meer slachtoffers de hulp krijgen die ze nodig hebben!

De interactieve module richt zich op medewerkers en vrijwilligers die contact hebben met volwassen en minderjarige asielzoekers, statushouders, ongedocumenteerde migranten en buitenlandse werknemers. De module is ook geschikt voor migrantenorganisaties. De module duurt circa 30 minuten en bestaat uit twee onderdelen:
  • ‘Wat is mensenhandel’
  • en ‘Hoe kun jij helpen’.
Binnen deze onderdelen wordt ingegaan op onder meer de verschillende vormen van uitbuiting, signalen van mensenhandel en hoe te handelen bij een vermoeden van mensenhandel.

De e-module is gratis. Klik hier om naar de e-module op de site van het Rode Kruis te gaan.

Als je vragen hebt, kun je van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur bellen met onze Helpdesk. Je kunt ook mailen naar info[at]comensha.nl.


E-learning voor gemeentenHet Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV Nederland), een samenwerkende ketenpartner van CoMensha, heeft in februari 2017 de e-learning Signalering mensenhandel gelanceerd. Hiermee kunnen baliemedewerkers en toezichthouders van gemeenten de eerste stappen richting signalering zetten. Door interactieve opdrachten leren ze welke signalen ze kunnen oppikken in hun dagelijks werk. Daarnaast biedt de e-learning handvatten waarmee de medewerkers gericht kunnen handelen als ze signalen ontdekken.

De e-learning duurt 20 tot 30 minuten en is kosteloos te volgen. Klik hier om naar de e-module te gaan.

NB. Het CCV heeft ook verschillende barrièremodellen beschikbaar. Zo'n model brengt in kaart welke stappen een crimineel moet zetten om een delict te kunnen plegen. Ook belicht het model welke partijen en gelegenheden een uitbuiting mogelijk maken. Zo zie je welke barrières partijen samen kunnen opwerpen om het werk van de crimineel te verstoren.

E-learnings voor hotels en vakantieparkenIn hotels en vakantieparken komen verschillende mensen, om van hun vrije tijd te genieten of voor zakelijke afspraken. Helaas zijn er ook klanten die een hotel of vakantiepark gebruiken als plek voor seksuele uitbuiting. Er is dan sprake van mensenhandel. Receptionisten, medewerkers technische dienst of medewerkers housekeeping kunnen signalen van mensenhandel opvangen en doorgeven. Daardoor kunnen slachtoffers van mensenhandel worden geholpen en daders worden aangepakt.

CoMensha en FairWork zijn bezig met awareness te creëren in het hotelwezen door het geven van lezingen, trainingen en workshops. Het CCV heeft samen met Defence for Children - ECPAT een drietal e-learnings gemaakt voor medewerkers in hotels en vakantieparken.

Bekijk de e-learnings via de website van het CCV.


Trainingen voor professionals door CoMenshaCoMensha verzorgt regelmatig trainingen en voorlichting (op maat) over mensenhandel. Zo geven wij trainingen aan opsporingsdiensten, gemeenten en hulpverlenende instanties en voorlichting aan bijvoorbeeld de medische sector, scholen en de hospitality branche. Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem contact op met Sandra van den Berg, adviseur aanpak Mensenhandel. Zij is te bereiken via (06) 58 85 73 92.