LEO
Maandenlang leefde ik in mijn vrachtwagen
LEO

Lesmateriaal mensenhandel

Op verzoek van docenten ontwikkelden Rode Kruis en Centrum tegen Kinderhandel Mensenhandel samen met Nieuwsbegrip en Stichting FutureNL gratis kant-en-klare lespakketten over seksuele en criminele uitbuiting. Deze kunnen met weinig voorbereidingstijd worden ingezet tijdens mentoruur of les. De lespakketten zijn onderdeel van de Docententraining Mensenhandel (niet) op school, maar zijn ook los te gebruiken. Op deze pagina staan tevens losse werkvormen, zoals videomateriaal met kijk- en luistervragen.

TIP: Lees vooraf de Docentenhandleiding Preventie - Mensenhandel niet op school (PDF) en de Kernboodschappen mensenhandel voor scholieren (PDF)

Lespakket Criminele Uitbuiting – Nieuwsbegrip
Nieuwsbegrip is een veelgebruikte methode voor begrijpend lezen op basis van het nieuws. Na de gratis les ‘Criminele Uitbuiting’ zijn leerlingen zich ervan bewust dat jongeren soms onder druk worden gezet om criminele klusjes te verrichten. Aan de hand van een casus over gedwongen drugshandel leren zij risico’s rond criminele uitbuiting herkennen en kunnen zij om hulp vragen als zij in zo’n situatie zitten. Deze les is ontwikkeld voor VMBO3 en HAVO/VWO2.
Ga naar het lespakket

Lespakket Mensenhandel (niet) op school – FutureNL
Stichting FutureNL wil met gratis lesmateriaal en trainingen alle leerlingen digitaal vaardig maken.
Dankzij de drie lessen in dit lespakket worden jongeren zich bewust van de gevaren van seksuele en criminele uitbuiting, leren zij veilig online gedrag aan en weten zij hoe zij om hulp kunnen vragen als zijzelf (of iemand die zij kennen) te maken hebben met mensenhandel. Deze les is ontwikkeld voor VMBO3 en HAVO/VWO2.
Ga naar het lespakket

Videomateriaal mensenhandel
Met een film, documentaire of vlog kun je het thema mensenhandel laagdrempelig introduceren. Hier vind je een overzicht van vrij beschikbaar en relevant videomateriaal, waarvan enkele uitgewerkt met kijk- en luistervragen.
Download het document (PDF)

Kernboodschappen mensenhandel
Dit document bevat de belangrijkste informatie voor scholieren over seksuele en criminele uitbuiting. Gebruik de kernboodschappen ter voorbereiding op je les, mentoruur of individueel gesprek. Getest op jongeren van 12-16 jaar vanaf VMBO niveau.
Download het document (PDF)