KIM
Ik stond onder druk van bedreigingen en mijn gevoel van schaamte was groot KIM

Toolkit mensenhandel signalering en preventie voor scholen

Speciaal voor voortgezet onderwijs ontwikkelden Rode Kruis en Centrum tegen Kinderhandel Mensenhandel tools ter ondersteuning van herkenning en opvolging van signalen en preventieve voorlichting. De documenten zijn onderdeel van de Docententraining Mensenhandel (niet) op school, maar zijn ook los te gebruiken.

Meer informatie: OSM@redcross.nl 

Signalenkaart mensenhandel op school
Welke signalen kun je herkennen bij een scholier die slachtoffer is van seksuele of criminele uitbuiting? Deze Signalenkaart is speciaal ontwikkeld voor professionals in het voortgezet onderwijs.
Download het document (PDF)

Tips voor gespreksvoering met een mogelijk slachtoffer
Hoe ga je het gesprek aan met een leerling die mogelijk slachtoffer is van mensenhandel? Wat zijn do’s en don’ts? Deze beknopte handreiking is ontwikkeld met input van gedragsdeskundigen én survivors.
Download het document (PDF)

Kernboodschappen mensenhandel
Dit document bevat de belangrijkste informatie voor scholieren over seksuele en criminele uitbuiting. Gebruik de kernboodschappen ter voorbereiding op je les, mentoruur of individueel gesprek. Geschikt vanaf VMBO niveau.
Download het document (PDF)

Docentenhandleiding Preventie - Mensenhandel niet op school
Voor docenten/ mentoren die in de klas aandacht willen besteden aan seksuele en/of criminele uitbuiting onder jongeren. Aan bod komen diverse werkmethodes en aandachtspunten zoals veiligheid in de klas.
Download het document (PDF)

Download  Zipbestand Toolkit
Download alle documenten in de Toolkit mensenhandel signalering en preventie voor scholen als Zipbestand Toolkit (6.5 Mb)