KIM
Ik stond onder druk van bedreigingen en mijn gevoel van schaamte was groot KIM

"Mijn droom ziet er heel anders uit"

Hristo komt uit een dorp vlakbij Plovdiv in Bulgarije. Er is weinig werk in de omgeving. Veel mensen trekken naar West-Europa om daar in de land- en tuinbouw te werken. Een man van een uitzendbureau vertelt hem dat hij wel wat kan regelen. Er is altijd hulp nodig bij de oogst en in West-Europa verdien je veel meer dan in Bulgarije. Hij kan naar Nederland gaan. Hristo mag in Nederland nog niet werken. Daar heeft hij een vergunning voor nodig of hij moet aantonen dat hij als zelfstandige werkt. De man van het uitzendbureau regelt alle papieren en hij vertrekt met tien andere mannen met de bus naar Nederland.

In Nederland geeft de man van het uitzendbureau alle papieren en het paspoort van Hristo aan de eigenaar van het bedrijf. Ze kunnen slapen in een caravan. Dat is niet gratis, maar de huur van de caravan wordt ingehouden op het salaris. Net als de kosten voor de verschillende verzekeringen.

Hristo werkt nu in Nederland ruim twaalf uur per dag om de oogst binnen te halen. Als hij te laat begint of te lang pauze neemt om even te roken, dan krijgt hij een boete die wordt ingehouden op zijn salaris. Hij werkt alle dagen per week ongeacht de weersomstandigheden. Vaak wisselen ze van bedrijf. Boodschappen voor eten hoeft hij niet te doen. De eigenaar heeft ook een winkeltje waar alles gekocht kan worden. De prijzen zijn wel aan de hoge kant.

#Arbeidsuitbuiting