Wat doen wij

CoMensha zet zich in voor slachtoffers van mensenhandel. Mensen die zich in een zeer kwetsbare en onveilige situatie bevinden. Hun slachtofferschap is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld. Samen met onze ketenpartners maken wij mensenhandel zichtbaar en helpen wij slachtoffers de weg te vinden uit de uitbuitingssitiuatie.

Taken van CoMensha

Aard en omvang

CoMensha verzamelt gegevens over aard en omvang van mensenhandel in Nederland. Onze registratie omvat relevante informatie over (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel, zoals leeftijd, herkomst en de sector waarin de uitbuiting plaatsvond. Deze data helpt ons bij het identificeren van knelpunten en het bevorderen van effectief beleid voor de aanpak van mensenhandel. Bekijk voor gedetailleerde informatie ons meest recente jaarbeeld (2022).

Coördinatie eerste opvang, zorg en hulpverlening

CoMensha zet zich actief in voor essentiële eerste opvang, zorg en hulpverlening aan slachtoffers van mensenhandel. Door onze intensieve samenwerking met regionale zorgcoördinatoren zorgen we ervoor dat slachtoffers de hulp krijgen die ze nodig hebben. Deze zorgcoördinatoren vervullen een belangrijke functie in het herstelproces van de slachtoffers. Bekijk onze pagina over zorgcoördinatoren voor een overzicht per provincie.

Gemeenten zijn cruciale partners in het bestrijden van mensenhandel en het bieden van passende ondersteuning aan slachtoffers. Daarom helpt CoMensha gemeenten op weg naar een effectievere lokale aanpak van mensenhandel. Vanuit onze kennis en ervaring adviseren onze adviseurs gemeenten bij het opstellen van beleid, het implementeren en borgen van zorgcoördinatie, het verhogen van bewustzijn omtrent mensenhandel, het bevorderen van proactieve signalering, en het opzetten van efficiënte overlegstructuren.

Verbinding

CoMensha speelt een centrale rol in het verbinden van diverse partners die samenwerken om mensenhandel aan te pakken. We zijn actief betrokken bij vier belangrijke platforms en overleggroepen:

  • Landelijke Task Force Mensenhandel
  • Strategisch Overleg Mensenhandel (SOM)
  • Landelijk Zorgcoördinatorenoverleg
  • Landelijk overleg aandachtsfunctionarissen Mensenhandel Veilig Thuis.

Internationaal samenwerken

Mensenhandel overstijgt grenzen en is een uitdaging die wereldwijd aangepakt moet worden. Slachtoffers hebben vaak diverse achtergronden en komen niet alleen uit Nederland. Bij CoMensha begrijpen we het belang van diepgaand begrip van de situatie in de landen van herkomst om effectieve hulp en zorg te kunnen bieden. Daarom werken we intensief samen met lokale organisaties onzin we een actieve speler in diverse internationale netwerken:

In samenwerking met onze partners, zowel in Nederland als internationaal, zetten wij ons in voor een veilige terugkeer van mensenhandelslachtoffers naar hun land van herkomst. Onze expertise en uitgebreide kennis stellen ons in staat om een belangrijke bijdrage te leveren aan het verhogen van bewustzijn over mensenhandel wereldwijd.

Caribisch deel van het Koninkrijk

CoMensha vervult een sleutelrol als twintig partner voor het Caribische deel van het Koninkrijk. Ons team onderhoud contact met verschillende lokale partners op de eilanden. Wij beantwoorden vragen van professionals en adviseren over de ontwikkeling van protocollen en beleid.

Voorlichting & bewustwording

Effectieve aanpak van mensenhandel begint met voorlichting en bewustwording. Bij CoMensha zorgen we dat dit cruciale onderwerp voortdurend onder de aandacht wordt gebracht bij professionals. Onze campagne 'Jouw twijfel, iemands kans' speelt hierin een centrale rol.

Daarnaast verzorgt Comensha, op aanvraag, bewustwordingsbijeenkomsten en voorlichtingssessies. Deze zijn specifiek gericht op professionals, waaronder gemeentemedewerkers en zorgverleners, om hen te voorzien van relevante kennis en een handelingsperspectief voor een effectievere aanpak van mensenhandel. 

Klacht

Bij CoMensha zijn we toegewijd aan de bestrijding van alle vormen van mensenhandel en het beschermen van (vermoedelijke) slachtoffers. We zetten ons met volle overgave en expertise in voor deze taak. Echter kan het onverhoopt voorkomen dat je niet helemaal tevreden bent over hoe iets is gegaan. Heb je een klacht over CoMensha, een medewerker of een dienst? Wij gaan graag met je in gesprek. Zie hier onze Klachtenregeling.